Pot amb vacuna AstraZeneca
Marco Cavaleri diu que el risc és, però, inferior al benefici (Reuters / Nicholas Macfie)

Un responsable de l'EMA confirma la relació entre AstraZeneca i els casos de trombosi

Assegura que hi ha un "vincle clar", tot i que no se sap quin, i demana un estudi exhaustiu de la relació risc-benefici

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Sí que hi hauria una relació entre la vacuna d'AstraZeneca i les trombosis patides per algunes de les persones vacunades amb aquest fàrmac. Ho ha confirmat un alt responsable de l'Agència Europa de Medicaments (l'EMA) en una entrevista al diari italià Il Messaggero.

El que no sap encara l'EMA, segons Marco Cavaleri, cap d'estratègia de vacunes de l'Agència Europea de Medicaments, és "què provoca aquesta reacció", que encara s'està investigant.

"Cada cop és més difícil dir que no hi ha una relació de causa-efecte entre la vacunació amb AstraZeneca i casos molt rars de coàguls sanguinis inusuals associats amb un recompte baix de plaquetes."


L'EMA ha anunciat a TV3 que en les pròximes hores donarà explicacions sobre els resultats obtiguts fins ara en les seves investigacions.

Mentrestant, Marco Cavaleri ja ha avançat que caldrà un estudi molt exhaustiu de la relació risc-benefici de la vacuna per a cada grup d'edat.

"Entre els vacunats hi ha un nombre de casos de trombosi cerebral amb deficiència de plaquetes entre els joves més alt del que esperàvem, i això ho hem de dir. També les dones són protagonistes de casos de trombosi, tot i que pateixen menys l'efecte de la Covid. També hem d'estudiar la relació risc-benefici per a elles."

 

Cartell AstraZeneca davant edifici
El cap d'estratègia de vacunes de l'EMA demana un estudi exhaustiu del risc-benefici per a cada grup d'edat (EFE / Jim Lo Scalzo)

A Espanya, la vacunació amb AstraZeneca es va reprendre fa 15 dies, després de l'aval de l'EMA, que en va garantir la seguretat. S'havia aturat després de registrar-se 14 casos de trombosi a la UE i el Regne Unit, un dels quals a Espanya, entre els 17 milions de persones que en aquell moment havien rebut alguna dosi d'aquesta vacuna.

A Catalunya, Salut recorda que només es vacuna amb AstraZeneca les persones d'entre 60 i 65 anys. També Alemanya ha restringit la vacuna als majors de 65 anys.

Salut espera tenir vacunada almenys amb una dosi tota la població de Catalunya de més de 80 anys aquesta setmana. Es faran servir les gairebé dues-centes mil dosis de la vacuna de Pfizer que van arribar aquest dimarts.

I a partir del proper dilluns es començarà a protegir la població d'entre 71 i 79 anys per ordre descendent, començant pels més grans. La disponibilitat de vacunes s'ampliarà a finals de la setmana que ve amb l'arribada de les les primeres dosis de Janssen, que destinarien a la franja d'entre 66 i 70 anys. 

En aquest mapa podeu consultar el ritme de vacunació a Catalunya.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Unió Europea
Anar al contingut