Imatge d'arxiu d'unes urnes
Imatge d'arxiu d'unes urnes

Un informe de l'AMI diu que els ajuntaments no cometen delicte si permeten l'1-O

El Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers s'ha desmarcat d'aquest informe i en qüestiona la validesa

RedaccióActualitzat

L'Associciació de Municipis per la Independència, l'AMI, ha enviat als seus 787 adherits un informe jurídic en què els tranquil·litza de cara a la celebració del referèndum. El text assegura que els ajuntament no cometen cap delicte si faciliten l'1 d'octubre, al contrari del que assegura el govern espanyol i la Fiscalia, que ja ha preparat querelles criminals per prevaricació, malversació i desobediència.

L'informe de l'AMI l'ha fet Sectorial de Secretaris, Interventors i Tresorers per la Independència (SITxCAT). Admeten que no és una qüestió senzilla. Defineix la situació d'extraordinària després de l'aprovació de la llei del referèndum i la reacció del govern espanyol, amb la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional.

L'informe jurífic de l'AMI, de 35 pàgines, basa el seu argumentari en la vigència de la llei 19/2017 partint del dret internacional i del de la Unió Europea. Anant més enllà, per tant, de la legislació espanyola.

Aquest és un argument que també ha explicat el govern i els membres de Junts per Sí i la CUP, que asseguren que el Constitucional no es pot pronunciar sobre un referèndum que el depassa.

L'informe també assenyala que els funcionaris no han de decidir a quin ordenament jurídic han d'obeir, sinó que això és tasca del govern català i del Parlament.

El col·legi se'n desmarca

El Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers -que agrupa uns 800 col·legiats- s'ha desmarcat d'aquest informe i en qüestiona la validesa. Recorden que el juliol ja van aprovar de forma unànime un manifest en què, en base al seu codi ètic, declaren que els funcionaris de l'administració local han de seguir la legalitat vigent.

El mateix informe explica que no busca "fixar doctrina, sinó analitzar les normes en els seus àmbits, les interpretacions que se'n fan, i a partir d'aqu extreure'n conclusions". 

L'AMI ofereix l'assessorament dels seus serveis jurídics als ajuntaments i els ens associats que ho sol·licitin.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut