Un grup de militars veneçolans intenta una sublevació contra el govern de Maduro

El govern de Nicolás Maduro assegura que ha avortat el cop i l'ha qualificat d'"atac terrorista"

RedaccióActualitzat

Dos morts, un ferit i 10 detinguts és el balanç oficial de l'intent d'aixecament militar a la ciutat de València, a Veneçuela. Un grup de militars han intentat pendre la caserna de Paramacay, a l'Estat de Carabobo.

Han anunciat una sublevació militar per "restaurar l'ordre constitucional" i "salvar el país de la destrucció total".

El govern de Nicolás Maduro ha avortat el cop i l'ha qualificat d'"atac terrorista". Han estat reduïts per una altra fracció de l'exèrcit, segons ha informat el dirigent chavista Diosdado Cabello. Diu que han detingut els atacants.

Cop d'estat per les xarxes socials

Almenys una part de la 41a brigada blindada de Valencia, a 170 km a l'oest de Caracas, ha anunciat el cop en aquest missatge a les xarxes socials:


En el vídeo es pot veure un grup d'uns 20 homes armats i vestits de militars que es declaren en rebel·lia contra el que qualifiquen de "tirania assassina de Nicolás Maduro".

El cert és que hi ha hagut moments d'incertesa i tensió a la ciutat de València, a 150 km de Caracas, quan s'han vist tancs en moviment a les casernes militars de la ciutat.

Les Forces Armades vinculen a l'oposició amb la sublevació militar d'aquest diumenge

Les Forces Armades Nacionals Bolivarianes vinculen a l'oposició amb l'atac que ha patit aquest diumenge una unitat militar a la ciutat de València, comès, segons han afirmat, per "delinqüents civils que portaven roba militar".

En un comunicat, el cos castrense informa que "s'ha produït un atac terrorista de tipus paramilitar contra de la 41 brigada blindada de l'Exèrcit Bolivarià" i que un "tinent en situació de deserció" també ha participat en els fets.

Els insurrectes, que han robat algunes armes que fins ara no han estat recuperades, han estat repel·lits de forma immediata i diversos d'ells estan detinguts, incloent al tinent, ha informat.

"Els subjectes capturats han confessat haver estat contractats en els estats de Zulia, Lara i Yaracuy per activistes de l'extrema dreta veneçolana en connexió amb governs estrangers", prossegueix la nota oficial.

Davant d'aquesta versió que presenten les Forces Armades, el president del Parlament veneçolà, l'opositor Julio Borges, ha demanat al Govern de Nicolás Maduro que expliqui la veritat sobre el que ha passat al fort Paramacay aquest diumenge i l'insta a que no culpi l'oposició dels fets. 

L'oposició sospita que podria tractar-se d'un nou muntatge del mateix chavisme per espantar els contraris al govern que podria haver-hi entre les Forces Armades.

Denuncia de l'oposició

L'oposició veneçolana ha denunciat el segrest de les institucions per part del govern de Nicolás Maduro, i refusa el nomenament d'un nou fiscal general, després que l'Assemblea Constituent va destituir la crítica Luisa Ortega.

Mentrestant, el líder opositor Leopoldo López ha tornat a l'arrest domiciliari gairebé una setmana després que fos empresonat per risc de fuga.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut