Madrid

Un exvicepresident del TC compara les plebiscitàries amb un cop d'Estat

Ramón Rodríguez Arribas ha afirmat que "els plebiscits els usen els qui donen un cop d'Estat per legalitzar després la seva situació"

Actualitzat

L'exvicepresident del Tribunal Constitucional, Ramón Rodríguez Arribas, creu que plebiscit i eleccions són termes antagònics i convertir una cosa en l'altra és un frau de Llei i un "disbarat polític i jurídic" que si es consumés finalment podria anul·lar-se.

Qui va ser vicepresident del Constitucional els anys 2012 i 2013 ha anat més enllà, i ha afirmat que mentre que "les eleccions són instruments de participació política", "els plebiscits són més aviat instruments polítics que usen els qui donen un cop d'Estat per legalitzar després la seva situació".

En una entrevista a la Cadena Cope, l'exvicepresident ha afirmat que el frau de Llei "sí que es pot detectar tot i que no es digui expressament" en el decret de convocatòria d'eleccions.

"Qualsevol frau de Llei es determina no per les paraules que el mateix defraudador realitza per establir la forma en la qual perpetra, sinó per les circumstàncies anteriors, coetànies i posteriors a l'acte defraudatori", ha explicat.

Després de preguntar-li pel procediment d'impugnació d'un decret de convocatòria d'eleccions en cas que sigui detectat un frau de Llei ha respost que la competència la té exclusivament el president del govern espanyol i que es tracta d'una decisió de caràcter jurídic i "polític de decisió governativa". "No seré jo qui li digui al president del govern (Mariano Rajoy) el que ha de fer perquè ell assegura que ho sap de sobres", ha afegit.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut