Barcelona

Un estudi fet en 15 hospitals demostra que un 7% de les intervencions es podrien haver fet encara millor

En general, no hi ha males praxis ni negligències, però un 7% de les intervecions es podrien haver fet millor segons un estudi que s'ha fet en 15 hospitals

RedaccióActualitzat

Quan hi ha errades de comunicació, d'organització entre cirurgians, infermeres i la resta de personal d'un hospital o riscos de salut es genera una mitjana de més de 5.000 euros de despesa extra per pacient. Aquesta xifra es desprèn del primer estudi que s'ha fet sobre aquest tema en quinze centres espanyols i que ha estat liderat per l'Hospital del Mar de Barcelona.

Una intervenció

Sempre abans de començar a operar, per exemple, passen llista per comprovar que disposen de tot el que cal per a la intervenció i repassen tots els passos que faran. Ho fan d'aquesta manera perquè el personal mèdic creu que així millora considerablement la qualitat de tot el procés quirúrgic. Aquest repàs pot ser la clau perquè no hi hagi cap error durant la intervenció, per petit que sigui. Ara bé, si passa alguna incidència, el personal mèdic ho pot comunicar anònimament a la direcció. L'objectiu de tot això és trobar la causa de possibles problemes i posar-hi solució. El personal mèdic opina que una infecció en principi és evitable, però, de la mateixa manera, a vegades es produeix sense saber-se el perquè. De totes maneres, s'ha de procurar que no hi hagi incidències que generalment es poden evitar.

L'estudi

Per regla general, quan treballa un equip mèdic no es pot parlar de males praxis, ni tampoc de negligències mèdiques, però l'estudi que s'ha presentat demostra que en gairebé un 7% dels casos es podria haver fet encara millor, i el que més preocupa l'estudi és que quan es produeixen aquests petits errors, augmenten per 4 les possibilitats que el pacient mori.

Rentar-se les mans

Rentar-se les mans, per exemple, és bàsic per evitar qualsevol infecció. No es tracta que es rentin les mans els metges i les infermeres, també s'ha de rentar les mans tot el personal que hi ha a l'hospital. Tothom ha d'agafar aquest costum de manera sistemàtica.

Què suposarien les millores

S'ha de millorar més la qualitat assistencial dels centres en benefici dels malalts. I això a la vegada també representarà un impacte econòmic positiu important. S'ha calculat que si s'evitessin tots aquests petits errors, això implicaria menys temps d'ingrés dels pacients o menys reingressos. A l'any això suposaria uns 3 milions d'euros per hospital, que es podrien utilitzar per fer, per exemple, més operacions.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut