Amposta

Un estudi determina que el delta de l'Ebre s'enfonsa una mitjana de tres mil·límetres cada any

Les xifres recollides les dues últimes dècades serviran per elaborar un mapa amb les zones més vulnerables

RedaccióActualitzat

El delta de l'Ebre és un dels ecosistemes més febles del nostre país. Se sap que s'enfonsa cada any una mica; però ara ja es té la dada concreta: baixa tres mil·límetres cada any, segons un primer estudi. S'han recollit xifres durant gairebé vint anys.

Els satèl·lits orbiten al voltant de la Terra prenent dades contínuament, com imatges de radar de la superfície terrestre. La comparació d'imatges de satèl·lit del delta de l'Ebre entre el 1990 i el 2010 ha permès concloure que s'enfonsa una mitjana de tres mil·límetres anuals, amb diferències importants segons la zona. Carles Ibáñez, director del projecte Life Ebro-Admiclim, explica: "Era la tendència que s'esperava. A l'interior baixa pràcticament un mil·límetre per any. I això va augmentant progressivament cap a la desembocadura fins a cinc mil·límetres per any."

L'Institut Cartogràfic i Geològic i l'IRTA (l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària) han instal·lat una quinzena de reflectors per estudiar millor l'enfonsament de les diferents parts del Delta. Segons Albert Rovira, coordinador del projecte, aquests reflectors "retornen el senyal que rep del satèl·lit, en la mateixa direcció i la mateixa intensitat. Això ens permet prendre mesures de l'enfonsament del terreny de manera molt precisa". El projecte Ebro-Admiclim planteja compensar l'enfonsament del Delta amb mesures com la protecció del litoral o la recuperació de sediments retinguts als embassaments.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut