Amsterdam

Un diputat d'ultradreta desafia el govern holandès amb un vídeo crític amb l'islam

Polèmica amb l'islam a Holanda. El curtmetratge d'un diputat d'extrema dreta ha tornat a posar aquesta religió en el punt de mira. El vídeo de Geert Wilders qualifica l'Alcorà de "llibre feixista" que incita a la violència i el relaciona directament amb els atemptats de Nova York, Madrid i Londres. Per tot plegat, el govern holandès n'havia prohibit la difusió, però l'autor l'ha penjat a internet.

Actualitzat

El vídeo són quinze minuts en què el polític holandès Geert Wilders repassa alguns passatges de l'Alcorà que criden a combatre l'enemic d'Al·là i els relaciona directament amb els atemptats islamistes de Nova York, Madrid i Londres. Segons Wilders, el llibre sagrat per als musulmans és feixista i incita a la violència.

El govern holandès n'ha prohibit la difusió pública, tant pels seus continguts com per por a represàlies de les comunitats musulmanes. El seu primer ministre, Jan Peter Balkenende, ha criticat de manera contundent la interpretació de Wilders perquè la majoria de musulmans rebutgen el terrorisme i la violència i en molts casos també en són víctimes. Creu, literalment, que l'objectiu de la cinta és ofendre.

Tot i aquest rebuig, el polític ha tirat pel dret i ha penjar el vídeo a internet al portal LiveLeak.



Ara s'ha de veure quina serà la reacció del carrer i especialment d'alguns grups islamistes. No és la primera vegada que la comunitat musulmana s'indigna per ironies o crítiques a la seva religió. És el cas de les caricatures de Mahoma, publicades en un diari danès a finals del 2005. Van aconseguir la condemna dels països islàmics i de la mateixa Església catòlica. Els autors dels dibuixos encara viuen amagats, ja que estan amenaçats de mort.

També a Holanda, l'exdiputada Ayaan Hirsi Ali, molt crítica amb el tracte que rep la dona per part de l'Islam, ha de viure enmig de fortes mesures de seguretat. Ella va ser la guionista de la pel·lícula "Submissió", dirigida per l'holandès Theo Van Gogh, que va morir el 2004 assassinat per un islamista d'origen marroquí amb nacionalitat holandesa. El film analitzava la violència de les societats islàmiques contra les dones. El document va provocar el rebuig unànime de la comunitat musulmana, que el va qualificar de blasfem.

Anar al contingut