Cors de xocolata, una metàfora sobre els seus possibles beneficis
Cors de xocolata, una metàfora sobre els seus possibles beneficis

Un debat agredolç: els beneficis de la xocolata en la salut cardiovascular no són clars

Un estudi nega que es pugui afirmar que sigui beneficiosa per al cor

Xavier DuranActualitzat

Sovint apareixen estudis o notícies sobre els beneficis de la xocolata per a la salut. Però hi ha proves mèdiques consistents que ho avalin? Ara com ara, no, segons un estudi fet en el marc del projecte Nutrimedia de l'Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra.

Nutrimedia té com a objectiu avaluar el grau de confiança científica que mereixen alguns missatges sobre alimentació i nutrició. Després de revisar diversos treballs publicats, ha elaborat un informe tècnic segons el qual els resultats no són concloents. Per tant, no es pot afirmar que la xocolata beneficiï el sistema cardiovascular, tot i que tampoc no es pot negar que ho faci.

D'estudis sobre aquest tema en van apareixent sovint. L'any passat, investigadors danesos i nord-americans van publicar a la revista "Heart" un estudi basat en més de 55.000 persones d'entre 50 i 64 anys de Dinamarca. La conclusió era que el consum moderat de xocolata pot protegir lleugerament del risc de fibril·lació auricular, un tipus d'arrítmia que pot provocar un infart.

Però, segons Nutrimedia, els resultats del conjunt d'estudis creen, com a mínim, dubtes. Es va fer una metaanàlisi -una anàlisi que revisa estudis ja fets- sobre nou treballs que en total implicaven més de 157.000 participants. Els resultats indicaven que, en general, el consum de xocolata estava associat a un risc menor de malaltia coronària.

Nutrimedia afirma que el grau de confiança que mereixen els resultats de les investigacions que s'han fet fins ara és molt baix. Això és així, diuen, perquè la majoria dels estudis són observacionals -no són assaigs clínics específicament dissenyats-, i això fa que sigui difícil atribuir els efectes observats al consum de xocolata i no a molts altres factors.

També afirma que la majoria dels estudis sobre xocolata i salut estan finançats per la indústria alimentària, si bé hi ha excepcions. En l'estudi danès que hem citat abans, els autors declaraven que no tenien cap conflicte d'interessos, és a dir, que no hi havia condicionants externs sobre l'execució o els resultats de l'estudi degut als finançadors.

La conclusió de Nutrimedia és contundent:

"Qualsevol afirmació que es faci en nom de la ciència sobre els beneficis de la xocolata sobre la salut cardiovascular no té cap fonament científic sòlid".

Els possibles beneficis de la xocolata es deuen sobretot als flavonols, uns compostos antioxidants presents en diverses plantes, entre elles, el cacau. Segons l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), la ingesta diària de 200 mil·ligrams de flavonols de cacau ajuda a mantenir l'elasticitat dels vasos i un flux sanguini normal. Per Nutrimedia, la dada, però, "no permet traslladar a la població el missatge que consumir xocolata protegeix la salut cardiovascular".

L'estudi citat, publicat a la revista de l'EFSA, considera provat que, segons l'evidència científica, "els flavonols del cacau mantenen la vasodilatació mitjançant l'endoteli, que contribueix a un flux sanguini normal". I conclou:

"Per obtenir aquest efecte, s'haurien de consumir 200 mil·ligrams de flavonols de cacau cada dia. Aquesta quantitat la poden proporcionar 2,5 grams de pols de cacau amb un alt contingut en flavonols o 10 grams de xocolata negra rica en flavonols, sempre inclosos en el context d'una dieta equilibrada".

La xocolata, ben fosca

Un dels problemes pot ser que el contingut en flavonols és molt diferent segons la xocolata que es consumeixi. El que se sol destacar en les recomanacions és que, per aportar beneficis, la xocolata ha de tenir el màxim percentatge de cacau. I que les xocolates amb llet o la xocolata blanca poden tenir unes proporcions de sucre o greixos i una aportació calòrica que, juntament amb el baix contingut en flavonols, les facin menys recomanables.

Però la salut cardiovascular seria només una de les possibles beneficiades per la xocolata. Un estudi italià publicat l'any passat a "Frontiers in Nutrition" afirma que millora les capacitats cognitives. Un altre article del 2017, aquest a "Frontiers in Immunology", assenyala diversos beneficis dels polifenols de la xocolata, com ara antiinflamatoris i neurovasculars.

També es parla sovint dels beneficis que la xocolata negra té sobre l'estat d'ànim. Qui s'entristeixi perquè la ciència encara no ha demostrat que el cacau sigui bo per a la salut cardiovascular pot intentar contrarestar-ho prenent uns grams de xocolata ben fosca i amarga.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut