El mont Naranco, a Oviedo, arrasat pel foc
El mont Naranco, a Oviedo, aquest divendres (EFE/Paco Paredes)

La setantena d'incendis que cremen a Astúries estan controlats, excepte dos

El govern asturià demana la declaració de zona catastròfica arran de l'onada d'incendis sense precedents, que creu que són intencionats

RedaccióActualitzat

El centenar d'incendis forestals d'Astúries, que han afectat 35 municipis, estan controlats i estabilitzats, excepte dos.

Segons ha informat aquest dissabte el president del Principat, Adrián Barbón, hi ha 71 incendis "oberts" i només dos encara no estan estabilitzats, si bé l'arribada de la pluja ajudarà a les tasques d'extinció.

Després d'insistir que els dos focs tenen una "evolució favorable", ha estimat en unes 11.000 les hectàrees que s'han vist afectades a la zona occidental i entre 30 i 40 hectàrees a la Muntanya Naranco.

Malgrat que en alguns casos, els focs s'han acostat perillosament a nuclis poblats, no s'ha cremat cap casa habitada.

En tot cas, per prevenció, ha calgut evacuar 375 persones i s'han suspès les classes a una desena d'escoles. Un dels incendis ha arribat fins ben a prop de la capital, Oviedo. "Mai havia vist res així", va declarar l'alcalde d'Oviedo, Alfredo Canteli.

Els focs a Astúries han obligat a evacuar 375 persones (EFE/Eloy Alonso)

 


Focs provocats per "criminals"

Adrián Barbón ha reiterat que els focs "han estat premeditats" i ha subratllat que cal identificar els responsables perquè "paguin amb tota la força del Codi Penal".  El president asturià ja va parlar divendre d'uns focs provocats per "criminals" que actuen "de manera organitzada".

La Guàrdia Civil ja n'està investigant possibles sospitosos gràcies a les imatges de diferents càmeres de videovigilància, però encara no s'ha fet cap detenció.

La fiscal superior del Principat d'Astúries, María Esther Fernández García, ha registrat tota la informació disponible sobre els incendis forestals i l'ha traslladat a la fiscal delegada de Medi Ambient, María Esperanza González Avella, perquè obri diligències d'investigació preprocessal penal amb l'objectiu d'esclarir-ne les causes i actuar contra els possibles autors, en els supòsits en què es tracti de focs intencionats.

Dins d'aquestes diligències, s'ha demanat a les Brigades de Recerca d'Incendis Forestals (BRIPA) que, un cop concloguin els treballs d'extinció, remetin a la Fiscalia els informes tècnics sobre les causes dels incendis per determinar si han estat intencionats.

Els possibles autors podrien enfrontar-se a un delicte d'incendi forestal i ser castigats amb penes de presó, que van des d'1 fins a 20 anys, si a més ha existit risc per a la vida o integritat física de les persones.

Un tractor a l'incendi de Valdes i Tineo, a Astúries
Un tractor a l'incendi de Valdes i Tineo, a Astúries (Europa Press Xuan Cueto)

Les imatges dels incendis d'Astúries s'han vist des de l'espai, amb els satèl·lits del programa Copèrnicus:

 

27.000 hectàrees en un trimestre

A Cantàbria, encara hi ha una vintena de focs actius. A Galícia, han quedat controlats altres focs forestals declarats sobretot a Baleira i Viveiro, a Lugo, amb un balanç de 1.500 hectàrees calcinades, segons la Conselleria de Medi Rural.

Al País Valencià, s'ha donat per estabilitzat l'incendi de Vilanova de Viver, a la comarca de l'Alt Millars, que va començar la setmana passada. Les persones que encara estaven desallotjades, unes 1.300, poden tornar a casa. Segons l'últim balanç oficial, s'han cremat unes 4.700 hectàrees.

Un cérvol a un bosc cremat al País Valencià
L'incendi que va començar a Vilanova de viver ha cremat 4.700 hectàrees (EFE/Manuel Bruque)

Els incendis forestals que hi ha hagut a Espanya en un trimestre han arrasat més hectàrees que el total de superfície calcinada en alguns anys complets. Segons dades de satèl·lits del Sistema Europeu d'Informació sobre Incendis Forestals (EFFIS, per les sigles en anglès), recollides per EFE, entre gener i març han cremat 27.200 hectàrees. És una superfície superior a la que va desaparèixer pels focs els anys 2008, 2010, 2014 i 2018.

L'any passat es van cremar a Espanya unes 310.000 hectàrees, en el pitjor exercici d'incendis al país des de començaments de segle i el cinquè pitjor des que hi ha registres.

ARXIVAT A:
Medi ambientIncendis
Anar al contingut