Interior de la presó de Puig de les Basses
Interior de la presó de Puig de les Basses

Un braçalet amb GPS controlarà els violadors d'alt risc quan surtin de permís de la presó

Només 1 de cada 3 agressors sexuals s'acull als programes de tractament que es fan a la presó

RedaccióActualitzat

A principis de l'any que ve, els violadors d'alt risc que surtin de permís penitenciari ho faran amb un braçalet que incorpora un geolocalitzador. Es tracta d'un projecte pilot de la Conselleria de Justícia que persegueix reduir la reincidència d'aquests agressors sexuals.

El projecte incorpora cinc braçalets amb GPS que utilitzaran els presos quan surtin de permís. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha detallat que es vol "detectar aquest eventual risc" de delinquir i "tornar a ingressar-lo" a la presó.

Els professionals consideren que la rehabilitació i la reinserció dels violadors té èxit quan els interns prenen contacte progressiu amb l'exterior. Tot i això, arriba un moment que la condemna s'acaba.

Si la reinserció no es fa amb preparació des de la presó, la possibilitat de fracassar és molt més gran.


Tres agressions sexuals diàries

El braçalet vol ser una eina més per evitar que hi hagi més víctimes. Cada dia es denuncien 3 agressions sexuals a Catalunya. Però es calcula que aquestes només representen entre el 10 i el 20% de les que es cometen.

I els agressors que acaben a la presó encara són menys. Ara com ara, hi ha 792 interns a les presons per delictes d'agressió sexual, contra dones o infants. I d'aquests, ni tan sols un de cada tres s'acull als programes voluntaris de tractament per evitar la reincidència.

 

Segons les dades oficials, reincideix el 6%, però aquestes són les dades que afloren. Hi ha una llacuna --reconeguda pels mateixos professionals que els tracten-- sobre el que no s'arriba a denunciar mai.


"La meitat de violadors són negadors categòrics"

Hem entrat a la presó de Puig de les Basses per parlar amb dos violadors i el personal que els atén. Un d'ells està condemnat a 36 anys per violar dues dones el mateix dia. Porta 10 anys a la presó i creu que l'agressor sexual pot canviar.

L'altre, va violar una dona. Els dos apareixen amb la cara amagada i la veu distorsionada per protegir les dones d'una possible revictimització.


Reconèixer que van violar una dona és un primer pas per a una possible reinserció. Però també cal superar excuses i justificacions.

Alguns violadors s'arriben a aprendre la lliçó de memòria en sessions de reinserció, on han de remoure emocions, repensar creences i reviure situacions quotidianes perquè quan surtin no tornin a violar.

Però aquestes sacsejades emocionals no les accepten tots. De fet, dels 10 interns que ara mateix hi ha a Puig de les Basses per violar dones, només 4 han acabat el programa intensiu de violència sexual.

"La meitat de violadors són negadors categòrics."

Ignasi Barril Godàs, psicòleg del mòdul d'agressors sexuals de la presó de Puig de les Basses parla de "negadors categòrics", persones que no reconeixen mai el mal que han fet. D'altres no acaben els programes de reinserció i alguns triguen tres o quatre anys a reconèixer els fets.

Els programes específics per a agressors a les presons són voluntaris i imprescindibles si es vol accedir a permisos. Un cop els professionals han valorat que ja poden començar a sortir, i abans de deixar un condemnat per violació en llibertat, es practiquen a l'exterior les situacions de risc.

També treballen amb les famílies perquè la tornada a l'entorn no suposi un pas enrere, i al principi sempre surten acompanyats de professionals, com explica Estrella Rivas Ribas, subdirectora de tractament de la presó.

"S'ha de començar molt a poquet a poquet, portar a una discoteca una persona d'alt risc és posar-lo en un risc alt."

Es destinen recursos des de presons, però arriben a pocs agressors. I quan surten al carrer, les dades de reincidència que es coneixen són força baixes, però la gran majoria de violacions ni s'arriben a denunciar i, per tant, són invisibles.

ARXIVAT A:
Agressió sexualViolència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut