Bosses i pins amb el símbol de la lluita contra la violència envers les dones
Moltes dones senten vergonya de denunciar les agressions sexuals (ACN/Júlia Catarineu)

Més de 3 agressions sexuals denunciades al dia aquest estiu a Catalunya

La por de les víctimes de no ser cregudes i el temor als prejudicis encara frenen les denúncies

Aquest estiu, s'han denunciat als Mossos d'Esquadra 306 agressions sexuals. Des del juny fins ara són, de mitjana, més de tres agressions al dia, i això que es calcula que només es denuncien entre un 10 i un 20% dels casos. Entre les últimes denúncies, les d'agressions a tres menors durant la festes majors de Sabadell i Vilafranca del Penedès.

Amb la pandèmia i el tancament de l'oci nocturn, la festa s'ha traslladat al carrer i en l'àmbit privat, i les agressions de tipus sexual continuen passant. Des dels Punts Lila es fan tasques d'informació, sensibilització i atenció:

 

"Durant la pandèmia la violència sexual no ha baixat, ens l'hem trobat en tots els espais. I quan no hi ha hagut oci nocturn, s'ha traslladat als domicilis. També han crescut moltíssim els abusos sexuals infantils, perquè també passen en domicilis", explica Sònia Ricondo, tècnica de l'Observatori Noctàmbul@s.

Tot i l'empoderament de la dona, la por de les víctimes de no ser cregudes i el temor als prejudicis socials frenen encara moltes denúncies. Ricondo denuncia que, en aquestes agressions, encara es culpabilitza la dona:

"Encara es posa el focus en l'actitud de la dona, en el comportament de la dona durant aquest episodi, culpabilitzant-la i enviant uns missatges que, al final, es tradueixen en vergonya, en què ella no ho vulgui explicar o no vulgui demanar ajuda."


Calen més educació i recursos

Per les expertes, una bona educació sexual és clau, així com millorar el sistema judicial, la xarxa d'atenció, de suport psicològic cap a les dones i infants que pateixen episodis de violència sexual "i, sobretot, posant la mirada en la prevenció i evitar que aquestes conductes es reprodueixin en un futur".

Saber què fer davant una agressió sexual és difícil perquè pot costar reaccionar i actuar. És important que les víctimes sàpiguen que no estan soles i que tenen a disposició professionals que les poden ajudar.

L'Observatori Noctàmbul@s té a disposició un telèfon d'atenció en casos de violència sexual: 608 871 237.

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualAssetjament sexual
Anar al contingut