Els responsables de l'obra han explicat que transcorre en un camerino, i per això els actors van en calçotets (Europa Press/Los 90 producen)

Un ajuntament de PP i Vox censura una obra de teatre en què els actors van en calçotets

L'Ajuntament de Quintanar de la Orden atribueix la cancel·lació al "gust del públic" i Ernest Urtasun promet contundència davant de casos com aquest

Redacció/Agències

El PP i Vox han cancel·lat l'obra de teatre "Qué difícil es", que s'havia de representar el 27 de gener a Quintanar de la Orden, a Toledo, i en què els actors apareixen en roba interior.

Justament aquest seria el motiu de la cancel·lació, segons han denunciat les companyies de teatre Los 90 producen i La Mandanga Producciones, malgrat que l'Ajuntament ho nega. A través de les xarxes socials, les companyies han informat que la comunicació els ha arribat per escrit.

Així mateix, asseguren que la regidora de Cultura, que és del PP, els ha dit que han decidit cancel·lar l'obra perquè "apareixen els actors en roba interior i pensava que podien escandalitzar el públic".

Les companyies han explicat que l'obra té lloc en un camerino, mentre els personatges s'estan canviant, i que, "evidentment, apareixen en roba interior".


L'han vist 3.000 persones, també grups escolars

"Cal ser molt curt de vista per censurar una cosa que no s'ha vist. El nostre espectacle ha estat representat davant de més de 3.000 espectadors amb públic de tota mena, fins i tot grups escolars, ja que tracta temes actuals i profunds com el bullying, el suïcidi o la diversitat sexual. No hem rebut mai una queixa i no tenim constància que algú s'hagi escandalitzat", han defensat aquestes companyies de teatre.

A parer seu, la decisió de retirar del cartell l'obra és "un veto que suposa un atemptat contra la cultura, un mecanisme perquè una governant impedeixi als altres veure el que a ella li molesta o simplement no li agrada, que fa servir diners públics, de tots, per fer una tasca d'autèntic adoctrinament en conceptes, que no valors, retrògrads i caducats".

"Ningú es pot escandalitzar avui per veure algú en roba interior o banyador. És una mera excusa per impedir la llibertat expressió que guia l'obra", han considerat les dues companyies en el missatge escrit en xarxes socials.

Així mateix, han denunciat que aquesta cancel·lació suposa, a més, un greuge per als veïns del poble, perquè els diners amb què es pagava l'obra provenien de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, i no s'ha pogut assignar a cap altra actuació.

Justament per això, el conseller d'Educació, Cultura i Esports de Castella-la Manxa, Amador Pastor, ha condemnat rotundament l'actitud de censura que ha tingut l'Ajuntament:

"És una actitud que no podem permetre. Per això, exigeixo a l'Ajuntament que rectifiqui i reprogrami novament aquesta obra de teatre que parla de llibertat."

En una nota de premsa, la regidora de Cultura, Maria del Carmen Vallejo, ha afirmat que les "veritables raons que responen a la cancel·lació de l'espectacle és que no sigui del gust del públic" de Quintanar i ha rebutjat que hi hagi un motiu "ni partidista, ni sexista, ni de res que se li assembli per a la cancel·lació".

Així mateix, ha negat que hagi tingut cap contacte amb les companyies de teatre.
 

Urtasun promet contundència

Qui també s'ha pronunciat sobre la polèmica és el nou ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que ha assegurat que està preocupat pels casos de censura com aquest i ha anunciat respostes "contundents" davant d'aquest tipus d'actuacions. S'hi ha referit en declaracions a LaSexta:

"Hi ha coses ridícules com això d'avui, que és cancel·lar una obra perquè apareixen uns senyors en roba interior, cosa que em sembla totalment menyspreable i, sobre això, sí que puc dir que respondrem amb contundència des del Ministeri de Cultura."

El ministre ha avançat que des del seu departament estudiaran cas per cas aquestes situacions que consideren de censura, ja que entén que "hi pot haver moltes casuístiques".

"Podem estar davant una prohibició il·legal en alguns casos, en altres podem estar davant de retirades de subvenció a entitats, que fan una tasca fonamental, que també és una altra forma de censura", ha matisat.

"Per tant, anirem actuant cas per cas des del Ministeri de Cultura i, sobretot, donant cobertura política i suport a tots els artistes que es vegin censurats en aquest país", ha afegit, per després recordar que ja s'ha posicionat davant casos d'aquest tipus.

ARXIVAT A:
PPVoxTeatreLlibertat d'expressió
Anar al contingut