Ultimàtum de la Junta Electoral a Borràs: li dona 5 dies per retirar l'escó a Juvillà

L'organisme adverteix la presidenta del Parlament que, si no compleix la sentència, pot haver-hi "conseqüències jurídiques"

Actualitzat

La Junta Electoral Central dona un termini de cinc dies a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per retirar l'escó al diputat de la CUP, Pau Juvillà. La JEC avisa que, si no compleix la sentència que així ho ordena, pot haver-hi en "conseqüències jurídiques".

Juvillà, que també és secretari tercer de la Mesa del Parlament, està condemnat a sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat llaços grocs del seu despatx de l'Ajuntament de Lleida.

L'òrgan ha desestimat la petició de suspensió cautelar del diputat cupaire, mentre el Tribunal Suprem estudia els recursos que han presentat tant el Parlament com el mateix Juvillà.

Tot i que la sentència del TSJC encara no és ferma, la JEC considera que la seva decisió de retirar l'escó a Juvillà sí que ho és per la via administrativa, a l'espera del que pugui decidir el Suprem.

La Junta també ha acordat expedir, amb data d'aquest dijous, la credencial a la persona que substituirà el diputat cupaire. A la candidatura de la CUP a Lleida a les eleccions del 14F, la candidata que hi havia darrere Juvillà era Nogay Ndiaye i Mir.

La número dos de la CUP per Lleida a les últimes eleccions al Parlament, Nogay NDiaye, durant un acte de campanya
La número dos de la CUP per Lleida a les últimes eleccions al Parlament, Nogay NDiaye, durant un acte de campanya (Europa Press/Glòria Sánchez)


Els grups independentistes rebutgen la "intromissió" de la JEC

Poc després que la Junta Electoral rebés la notificació, ERC, JxCat i la CUP han emès un breu comunicat en què es reafirmen en l'acord aprovat pel ple el 17 de desembre, que mantenia l'escó a Juvillà.

En el text, els partits independentistes defensen la sobirania del Parlament "davant la intromissió d'un òrgan administratiu sense competències" en aquesta qüestió, com qualifiquen la JEC.

Pau Juvillà i Laura Borràs, a la Mesa del Parlament durant el ple del Parlament de dimarts passat
Pau Juvillà i Laura Borràs, a la Mesa del Parlament durant el ple del Parlament de dimarts passat (EFE/Quique García)


Condemnat per no despenjar llaços grocs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar Juvillà el mes de desembre passat a mig any d'inhabilitació i una multa de 1.080 euros per desobediència.

L'any 2019, quan era regidor de l'Ajuntament de Lleida, Juvillà no va retirar llaços grocs de La Paeria en període electoral, tal com havia ordenat la Junta Electoral de Zona.

Després de la sentència del TSJC, el Parlament va aprovar una resolució que acordava no retirar-li l'escó. Hi van votar a favor els grups independentistes, els comuns i, també, el PSC.

La resolució assegurava que no hi ha cap incompatibilitat entre la situació del diputat de la CUP i el reglament del Parlament, que preveu la retirada de l'escó quan hi ha sentència ferma.

La setmana passada, la Junta Electoral Central va ordenar retirar l'escó a Juvillà argumentant "inelegibilitat sobrevinguda" per un "delicte de desobediència", tot i que la sentència no és ferma.

En resposta, el Parlament va tirar endavant un recurs al Suprem, aprovat amb el vot dels partits independentistes i els comuns, amb l'abstenció del PSC.

 

ARXIVAT A:
CUPProcés catalàParlament de CatalunyaLaura Borràs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut