Juvillà assegut escrivint a la sala on es reuneix la mesa del Parlament
Juvillà és diputat i membre de la mesa del Parlament en representació de la CUP (ACN / Marta Sierra)

El Parlament mou fitxa per blindar l'escó de Juvillà mentre la sentència no sigui ferma

El text, aprovat per independentistes, comuns i el PSC, s'avança a una possible resolució de la Junta Electoral

Redacció/AgènciesActualitzat

El Parlament ha mogut fitxa per blindar l'acta de diputat de Pau Juvillà, de la CUP, almenys fins que la seva sentència no sigui ferma. El pas s'ha fet ràpid, tot just dos dies després de conèixer la sentència.

Aquest divendres, en el ple, la majoria independentista ha aprovat que el secretari tercer de la Mesa mantingui l'escó mentre la sentència no sigui ferma.

L'aprovació d'aquest dictàmen, que Esquerra, Junts, la CUP, els comuns i també el PSC havien aprovat el dia abans en la comissió de l'Estatut del Diputat, estava prevista per la setmana que ve.

Però els independentistes s'han avançat i, per sorpresa, els grups d'ERC, Junts i la CUP, a través dels seus portaveus (Marta Vilalta, Josep Rius i Eulàlia Reguant) han demanat l'alteració de l'ordre del dia per afegir-hi la votació del dictamen.

Vox, Cs i PPC hi han votat en contra, però, igualment, s'ha donat llum verda a avalar que cap diputat ni diputada perdi la seva acta sense una sentència ferma. Una norma que vol servir d'escut davant de la Junta Electoral.

"No concorre cap causa d'incompatibilitat sobre Juvillà ni cap altra circumstància que afecti la seva condició diputat del Parlament", afirma el text. 


Una estratègia diferent de la de Torra

El text acordat serveix d'escut davant el que pugui dir la Junta Electoral o el Suprem, de manera que l'independentisme aposta ara per una estratègia diferent a la que va seguir amb el president del Govern Quim Torra, que finalment va perdre l'acta.

En aquesta ocasió, segons fonts pròximes a la presidència del Parlament s'ha optat per prendre la iniciativa i no esperar que la Junta Electoral Central (JEC) ordeni la retirada de l'escó, com va fer en el cas de l'expresident.


Nou examen quan s'hi pronunciï el Suprem

La resposta d'aquest dijous ha estat unitària, però el debat es reobriria en cas que el Suprem confirmi la sentència del TSJC. Els membres independentistes de la mesa s'han compromès a treballar per tornar-hi a respondre conjuntament.

Tant Vox com Cs ja han anunciat que portaran el cas a la Junta Electoral Central perquè aquest organisme, com va fer amb Torra, ordeni la retirada de l'escó encara que el Suprem no s'hagi pronunciat en última instància.


Inhabilitat per un llaç a la Paeria

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha inhabilitat el diputat durant sis mesos per no retirar els llaços grocs de la Paeria, però la sentència encara no és ferma i Juvillà ha confirmat que recorrerà al Suprem.

 

ARXIVAT A:
JudicialCUPLaura BorràsTSJCParlament de Catalunya
Anar al contingut