Sant Joan Despí

Tura demana que s'aprofiti la vaga dels jutges per plantejar un canvi profund del sistema judicial

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, considera que millorar la situació de la justícia passa no només per posar més mitjans, sinó també per reformar el sistema a fons. Segons ha explicat al programa "Els matins" de TV3, coincidint amb la jornada de vaga convocada per aquest col·lectiu, els jutges han de permetre certs canvis, com fer més fàcil l'accés a la judicatura o que certs casos no els hagi de veure un magistrat. La titular de justícia ha afegit que el jutge Bermejo hauria de fer aquest tipus de propostes globals i no parlar de detalls.

Actualitzat
Després de mesos de relacions molt tibants entre les associacions judicials i el govern espanyol, aquest dimecres els jutges estan cridats a la vaga a tot l'Estat, una vaga històrica perquè és la primera a la història que aquest col·lectiu fa una protesta d'aquest tipus. Des del programa "Els matins", la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha donat la seva opinió sobre aquesta vaga, que no ha volgut anomenar amb aquest terme i que ha definit com un "moviment de disconformitat que té certa base".

Per Tura l'"energia" d'aquesta protesta s'ha d'aprofitar per fer canvis profunds en el sistema judicial actual. La consellera ha parlat, per exemple, de la necessitat de reforçar aquest col·lectiu professional com a poder de l'Estat que és i de fer canvis com passar d'uns jutjats atomitzats i unipersonals a uns de col·legiats, uns canvis, però, que els han de permetre ells mateixos.

Una altra proposta de la titular de Justícia és facilitar l'accés a la carrera judicial. Tura ha recordat que l'escola de jutges és a Barcelona, una escola que ha de tenir un paper molt important en el futur. Segons la consellera el sistema d'accés dels jutges s'ha de "facilitar i modernitzar", ja que falten jutges.

A més, Tura ha proposat sumar esforços de fiscals i jutges i replantejar-se les funcions dels advocats. Segons Tura, a l'Estat hi ha tres vegades més advocats que en altres països i caldria que poguessin fer-se càrrec d'atribucions com per exemple la mediació. Tot plegat, ha afirmat, amb l'objectiu de "treure de la taula dels jutges moltes coses".

Sobre les reivindicacions dels jutges en aquesta jornada de vaga Tura ha destacat que hi ha moltes plataformes amb demandes molt diverses i "no està clar quina representa la majoria". La consellera ha admès que algunes d'aquestes plataformes fan reivindicacions de tipus laboral i ha reiterat que en lloc de mirar-se cadascuna de les demandes el que cal és fer un plantejament global del problema.

Ni al 100% amb els jutges ni al 100% amb el ministre

Preguntada sobre si aquesta aturada és, en part, la manifestació d'un malestar corporatiu arran de les queixes que va generar per part del govern espanyol la sanció al jutge del "cas Mari Luz", Tura ha afirmat: "Algú pot pensar que se l'ha sancionat poc, però hi va haver una inspecció que va determinar que no hi havia un retard generalitzat" en aquell jutjat. Sobre aquest cas, ha assegurat que govern espanyol i jsutícia es van "passant la pilota d'una teulada a l'altra".

La titular de Justícia ha admès que el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, ha envaït en algun moment les competències dels jutges i ha afegit que el que ha de fer el ministre és fer propostes globals per a una reforma real del sistema.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut