L'alga Caulerpa cylindracea
L'alga Caulerpa cylindracea té molta facilitat per expandir-se i aniquila espècies com la posidònia
Torroella de Montgrí

Troben per primer cop a les Medes una alga invasora molt nociva originària d'Austràlia

La Caulerpa cylindracea, que amenaça espècies com la posidònia, es va localitzar al Garraf fa 8 anys i, més recentment, al cap de Creus

Redacció/ACNActualitzat

Detecten per primer cop la presència d'una de les algues invasores més nocives del Mediterrani al parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

Es tracta de la Caulerpa cylindracea, una espècie originària d'Austràlia que compromet seriosament l'ecosistema. Colonitza nous espais amb rapidesa i un cop establerta és gairebé impossible d'erradicar.

Se l'ha detectada als dos extrems del parc natural, dins la reserva de les Medes i a l'àrea protegida de Cala Montgó.

El director del parc, Ramon Alturo, explica que ara avaluaran fins a on arriba "la magnitud de la tragèdia" per actuar-hi tan ràpid com puguin. També, tenint en compte el que s'ha fet fins ara al cap de Creus (on es va detectar fa dos anys).

Creix molt ràpidament arreu

La Caulerpa cylindracea es considera una de les espècies exòtiques marines amb més potencial invasor.

El director del parc natural del Montgrí admet que, "per desgràcia", la Caulerpa cylindracea és "una molt bona invasora".

S'expandeix i es dispersa amb facilitat, perquè pot reproduir-se tan sols a partir de petits fragments. Pot arribar a viure uns dies fora de l'aigua i, un cop arrela en un lloc, hi creix de pressa.

Creix tant damunt dels fons rocallosos com dels de sorra, on cobreix i aniquila les altres espècies que hi viuen (com la posidònia o les gorgònies) i modifica substancialment l'ecosistema.

Les Illes Medes a l'Estartit, un dels llocs on han localitzat l'alga invasora (Josep Pascial)

A més, pot propagar-se de moltes maneres. "Des de trossos que s'hagin quedat enganxats en una àncora o una xarxa de pesca fins a submarinistes que, sense adonar-se'n, la moguin amb les aletes", concreta Alturo.

I quan colonitza els fons marins, a part d'afectar les praderies de posidònia i les algues autòctones, també impacta damunt els peixos i altres espècies (perquè no troben aliment). "Allà on s'estableix, la Caulerpa cylindracea modifica els hàbitats i els empobreix", concreta el director.

El Garraf, primer indret de Catalunya on la van localitzar

A Catalunya, aquesta alga invasora es va localitzar per primera vegada el 2008 davant les costes del Garraf. I des d'aquí, s'ha anat estenent com una taca d'oli pel litoral del Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Llobregat, la Selva i l'Empordà.

Vuit anys més tard, se'n va detectar la presència a la reserva marina de Ses Negres. I el juliol del 2020, es va trobar també al parc natural del Cap de Creus (a la cala Galladera).

Ara ha entrat també dins l'àmbit protegit del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. "Fins ara ens n'havíem salvat, probablement perquè dins la reserva de les Medes no s'hi permet l'ancoratge", explica Ramon Alturo. "Però ha acabat arribant, i saber com ho fa fet és impossible", concreta.

Localització a les Medes i a Cala Montgó

En concret, l'equip que fa seguiment marí dins el parc natural ha detectat dues taques de Caulerpa cylindracea als extrems nord i sud de l'àrea marítima que es troba dins la zona de protecció.

Una s'ha trobat a prop de l'arxipèlag de les Medes (que és reserva integral). I l'altra, damunt una praderia de posidònia de Cala Montgó. Precisament, un altre dels espais del parc on el fondeig també està regulat (i els vaixells s'amarren a les boies).

Ramon Alturo explica que una de les taques fa 2 metres quadrats, i l'altra no arriba al metre. "Però per encara que pugui semblar contradictori, aquesta més petita és la més densa, perquè l'alga cobreix del tot el fons", diu el director.

L'alga Caulerpa cylindracea té molta facilitat per expandir-se i aniquila espècies com la posidònia
L'alga Caulerpa cylindracea aniquila espècies com la posidònia (ACN/Cedida Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter)

Ara, des del parc natural se centraran a identificar si la Caulerpa cylindracea es pot haver establert a més zones de l'àmbit marí.

En paral·lel, també s'editarà material de difusió per demanar a tots aquells qui naveguin o facin submarinisme que vagin amb cura, per evitar que aquesta espècie invasora pugui estendre's més.

Intentaran erradicar-la tot i que és "molt difícil"

El director explica que ara s'actuarà tan ràpid com es pugui per mirar d'erradicar l'alga, una tasca que no és fàcil perquè "fa temps que s'estan assajant tècniques molt diverses i no n'hi ha cap que s'hagi mostrat eficient del tot".

S'ha de vigilar a l'hora de retirar-la perquè "si tan sols en queda un trosset, d'allà en pot sortir una alga nova".

"A l'Alt Empordà, s'ha fet una extracció manual de manera molt curosa, i després s'ha recobert el fons amb malles per evitar que, si haguessin quedat trossets d'alga, no puguin renéixer per manca de llum", concreta Alturo.

Els resultats d'aquesta prova se sabran al setembre. "Si aquest sistema funciona, mirarem d'aplicar-lo; perquè si la Caulerpa cylindracea s'estén molt damunt el fons marí, no es pot aturar", conclou Ramon Alturo.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut