Al pantà s'hi han trobat més de 3.000 peixos morts d'un dia per l'altre

Troben milers de peixos i una llúdriga morts al Pantà de Flix, sense explicació aparent

La troballa coincideix amb unes proves a les comportes de la presa de Riba-roja i amb una baixada de l'oxigen a l'aigua del riu

Al pantà de Flix, a la Ribera d'Ebre, han aparegut d'un dia per l'altre entre 3.000 i 5.000 peixos i una llúdriga morts. I de moment no se'n sap la causa.

Ni la necròpsia feta als animals ni les primeres anàlisis de mostres de l'aigua han donat per ara cap explicació concluent de les causes que n'ha provocat la mort, tot i que encara s'està pendent d'alguns resultats de laboratori.

Les primeres anàlisis no donen cap explicació concluent de la mort dels peixos i la llúdriga

La majoria de peixos eren a tocar de la presa de Riba-roja els mateixos dies que s'hi feien proves amb les comportes.

Tot i la coincidència en el temps, els agents rurals no poden assegurar encara que les proves hi tinguin alguna cosa a veure, com explica Miquel Àngel Garcia, cap del cos a les Terres de l'Ebre:

"Sí que és veritat que aquestes obres, aquests treballs que estan fent, coincideixen força en el temps amb la detecció de la mortaldat. És una hipòtesi que no descartem però en aquests moments, ni molt menys, diem que en pot ser la causa."

L'Agència Catalana de l'Aigua també ha pres mostres del riu per analitzar-les. Els dies que els peixos van aparèixer morts també es va detectar una baixada sobtada de l'oxigen a l'aigua.

L'ACA ha agafat mostres de l'aigua per analitzar-les
Entre els peixos morts n'hi ha de totes les espècies i mides

El pantà està actualment al 85% de la seva capacitat.

Els pescadors denuncien falta de manteniment

Uns cinc mil pescadors venen cada any a aquest tram del riu, principalment per la pesca del silur. Es queixen que els diners que paguen per les llicències no reverteixen en el riu i demanen un millor manteniment del pantà, com explica Lluís Tena, president de la societat de pesca de Riba-roja d'Ebre:

"Ningú es preocupa pel riu. Tenir el riu oblidat provoca situacions com esta i a posteriori, vist el problema, no s'ha buscat una solució ràpida com és aviar aigua. Ja que tenim un problema de falta d'oxigent a l'aigua, aquí tenim la solució: entrar aigua neta de riu amunt. I en aquest moment, tres, quatre dies després, no s'ha fet."

L'any 2000 hi va haver un episodi semblant per un canvi sobtat de l'alcalinitat de l'aigua.

Els pescadors denuncien falta de manteniment del riu (CCMA)

 

Anar al contingut