Tres joves de Terrassa, a la final d'un concurs mundial amb una idea per purificar aigua
El projecte està pensat per a països com Somàlia (Reuters)

Tres joves de Terrassa, a la final d'un concurs mundial amb una idea per purificar aigua

El projecte de Joana Armengol, Saule Cayuela i Maria Sánchez permet pasteuritzar l'aigua, gràcies a l'energia solar, i eliminar sobretot del bacteri "E. coli"

Actualitzat

Joana Armengol, Saule Cayuela i Maria Sánchez són companyes de segon de batxillerat a l'Institut de Terrassa i comparteixen l'interès per la ciència. Juntes han desenvolupat un sistema de pasteuritzar l'aigua per lluitar contra la infecció per "E. coli", que funciona amb energia solar.

Totes tres han invertit moltes hores del seu temps lliure en el projecte, que ja ha rebut diversos premis i que ara ha estat seleccionat per participar en la final del concurs internacional Clean Tech als Estats Units per a joves preuniversitaris.

Competiran el 5 d'agost a Nova York amb nou projectes més en la categoria low-cost, en aquest certamen internacional de tecnologia, ciència i enginyeria. Els projectes han d'incloure energies renovables i oferir solucions respectuoses amb el medi ambient.


Evitar morts a Somàlia

"Se'ns va acudir que podríem intentar millorar la qualitat de l'aigua i de vida a països del tercer món, sobretot a Somàlia, on milers de persones moren per malalties gastrointestinals i vam començar a desenvolupar el projecte", expliquen a Catalunya Ràdio Joana Armengol, Saule Cayuela i Maria Sánchez.

 

 

Van veure que pasteuritzar l'aigua era una opció per eliminar el bacteri "E. coli": "primer escalfem l'aigua a 66-70 graus, la mantenim així un minut i després la refredem ràpidament fins a 25 graus".

I amb l'avantatge important de ser ecològic i eficient: "amb un sistema molt senzill i econòmic, que no utilitza contaminants químics i funciona amb una energia neta que és la solar"

 

Les tres noies estudien a l'Institut de Terrassa (Viquimèdia/Enric CC BY-SA 4.0)


Un somni que ajuda

Per la Joana, la Saule i la Maria que les hagin seleccionades és "un somni", però també l'oportunitat perquè el seu projecte "arribi realment a la gent que ho necessita". Expliquen que seria assumible per una família o es podria repartir entre dues, per exemple.

De fet, la idea ja ha generat interès en algunes entitats com l'associació "L'Ametlla Rebel", de l'Ametlla del Vallès, que el vol fer servir com a referent per idear un sistema en un hospital del Senegal, per poder desinfectar l'aigua.

ARXIVAT A:
Recerca científicaEducació
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut