Torrent veu la Constitució com "un límit de ferro" a les aspiracions de Catalunya
Torrent: "Avui la Constitució espanyola és un fre a les aspiracions legítimes dels catalans"

Torrent veu la Constitució com "un límit de ferro" a les aspiracions de Catalunya

I Jordi Cuixart diu en una carta que "la Constitució que no defensa els seus conciutadans es converteix en una mordassa"

RedaccióActualitzat

Coincidint amb el 41è aniversari de la Constitució espanyola, el president del Parlament, Roger Torrent, ha criticat que el text constitucional s'estigui utilitzant més com una "amenaça" que com una "oportunitat". En una línia semblant s'ha pronunciat Jordi Cuixart. En una carta, el president d'Òmnium Cultural afirma que la Carta Magna "s'ha convertit en una mordassa."

Torrent ha justificat, en declaracions a EFE, que els principals representats institucionals de Catalunya no s'hagin sumat als actes commemoratius d'aquest divendres. "Fins i tot l'esquerra, representada pel PSOE, ha esgrimit la Constitució com a límit", ha dit el president de la cambra catalana.

"En aquest moment, la Constitució és vista per una part molt important de la ciutadania de Catalunya com una cotilla, com un límit de ferro, que sempre s'esgrimeix, no tant com a possibilitat sinó al contrari, com a barrera en relació amb moltes reivindicacions legítimes que ha fet la ciutadania, no només de Catalunya sinó també de l'Estat"

"Avui la Constitució espanyola és un fre a les aspiracions legítimes dels catalans (···) Des d'un punt de vista polític, s'ha fet servir més com una amenaça que com una oportunitat democràtica"


Des de la presó, Jordi Cuixart assegura que la Constitució no defensa els drets fonamentals dels seus ciutadans, sinó que més aviat els retalla. Cuixart, en una carta dirigida als socis de l'entitat, recorda que fa 780 dies que està empresonat.

Cuixart compara la Constitució a una mordassa

El president d'Òmnium creu que perseguir els qui qüestionen les lleis contradiu l'esperit de qualsevol constitució democràtica.

"780 dies després que els poders de l'Estat ens empresonessin en nom de l'article 2 de la Constitució i en un dia com el d'avui, l'única cosa a celebrar és que seguim lluitant per la llibertat, la cultura i la defensa dels drets humans (···) La Constitució que no defensa els seus conciutadans es converteix en una mordassa"


Cuixart diu que "la farsa ha quedat del tot desemmascarada", perquè considera que s'incompleixen sistemàticament drets fonamentals, com el dret a l'habitatge, i es condemna, afegeix, la protesta que permet protegir-los.

En la carta, Jordi Cuixart assenyala que "la realitat és que, mentre l'extrema dreta ocupa la vicepresidència del Congrés, a les últimes eleccions es va negar el dret a vot a cinc milions de ciutadans pel seu lloc de naixement". I conclou que l'Estat i els partits catalans han de tenir clar que no renunciaran mai al dret d'autodeterminació.

ARXIVAT A:
Constitució espanyolaRoger TorrentJordi Cuixart
Anar al contingut