Torra no descarta anar al Congrés per explicar el procés d'independència

Hores abans de la conferència de Quim Torra, Ana Pastor ofereix al president de la Generalitat explicar-se al Congrés i Elsa Artadi li demana més "concreció"

RedaccióActualitzat

La presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, convida el president Quim Torra a parlar dels seus plantejaments polítics al Congrés dels Diputats, a Madrid. El govern, mentrestant, no ha descartat de moment aquesta possibilitat.

En la roda informativa posterior a la reunió del govern, la consellera de Presidència i portaveu, Elsa Artadi, ha assegurat que el president de la Generalitat està obert a anar a la cambra baixa, però ha demanat a Pastor més concreció sobre com proposa que sigui aquesta compareixença:

"La nostra reacció no és un 'no'. No ens tanquem, però volem saber-ne més detalls. Què és el que vol fer? Estem oberts perfectament a escoltar tot allò que sigui debat i diàleg"

 

 

Pastor ha fet la proposta en un esmorzar informatiu a Madrid, a poques hores de la conferència del cap del govern català al Teatre Nacional de Catalunya per marcar les línies estratègiques del curs polític. Una proposta que cal veure ara com encaixa el govern de Pedro Sánchez.

Ana Pastor defensa que Torra expliqui a la cambra la seva posició política, que escolti la dels d'altres partits i que dialogui dins de la legalitat de la Constitució. La presidenta del Congrés ha manifestat que la cambra baixa és un espai per als diferents plantejaments polítics sempre que estiguin "dins de la llei" i, "si no, canviem la llei", ha afirmat. Encara que ha admès que la Constitució pot canviar-se, Pastor s'ha decantat per defensar-la des de tots els partits polítics.

 

 

"M'entristeix que alguns pensin que la defensa de la Constitució és qüestió de posicions partidistes", ha retret i ha dit que no entén que alguns representants polítics no acudeixin a actes per l'aniversari de la Carta Magna. Segons el seu parer, haurien d'estar tots els partits celebrant la Constitució, encara que es vulgui canviar.

En aquest sentit, Pastor ha instat Torra a mantenir un "diàleg constructiu i respectuós" dins de la llei al Congrés.

A la sortida d'aquest fòrum, el portaveu de PDeCAT, Carles Campuzano, ha advertit a la presidenta del Congrés que, si fa aquesta invitació, ha d'estar disposada a "parlar d'independència, d'Estat propi i d'autodeterminació", perquè aquestes són les qüestions de les quals parlaria Torra.

 

 

Màxima expectació per la conferència de Torra

A la reunió del govern d'aquest matí, Quim Torra ha informat sobre els eixos de la conferència que pronunciarà. El discurs ha estat consensuat amb el soci de govern, Esquerra Republicana, Carles Puigdemont i els altres polítics independentistes empresonats o a l'exili. Hi han estat convidats tots els diputats, i PP i Cs ja han dit que no hi aniran.

Passar de la restitució a la constitució de la república, no acatar una sentència condemnatòria de l'1 d'octubre i donar-hi resposta, i, mà estesa sempre pel diàleg amb el govern espanyol s'espera que siguin tres dels grans eixos de la conferència.

La principal obstinació de Torra és poder glossar un nou escenari que generi i reforci la unitat entre l'independentisme, un any després de l'1 d'octubre i a les portes d'una tardor i hivern que vindran marcats pel judici contra els líders independentistes processats pel procés, avui a la presó i a l'exili.

Amb el rerefons sempre de la presó i l'exili del govern de Puigdemont i la resta de líders processats i del mandat popular de l'1-O, el president Torra donarà per acabada la fase de la restitució a les institucions catalanes i s'espera que defensi que ara és el moment d'implementar la república. Ell mateix assegura que està disposat a arribar fins al final amb un únic límit, l'obediència al Parlament de Catalunya. No ha transcendit si el President farà grans concrecions del desplegament de la república.

Un altre punt de fermesa es dedueix que vindrà amb la reconfirmació que el president no acatarà una sentència adversa contra els líders independentistes processats. Aquest dilluns, el president ja va avançar que caldria una resposta consensuada al Parlament si arriba aquesta resolució i una gran mobilització al carrer semblant a la del 2010 amb la retallada de l'Estatut.

I un tercer gran eix. Es dóna per fet que mantindrà el diàleg amb el govern espanyol per trobar una sortida per a Catalunya. La conferència d'aquesta tarda ha coincidit amb l'última oferta del president espanyol, Pedro Sánchez, de nou referèndum sobre un Estatut amb més competències que, des del govern i els partits independentistes, ja han rebutjat.

ARXIVAT A:
PPElsa ArtadiQuim TorraPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut