Racisme, violència al carrer i Trump: claus dels aldarulls als EUA en plena pandèmia
Agents de policia detenen a un manifestant, aquest dissabte a Nova York (Reuters)

Racisme, violència al carrer i Trump: claus dels aldarulls als EUA en plena pandèmia

La mort d'un afroamericà quan el detenia la policia a Minneapolis ha encès aquesta setmana la pitjor onada d'aldarulls de les últimes dècades al país

RedaccióActualitzat

Desenes de ciutats dels Estats Units han patit els últims dies greus aldarulls en protesta per la mort aquest dilluns de George Floyd a Minneapolis, l'últim cas de violència policial contra un afroamericà.

Fins a 13 grans ciutats han hagut de decretar el toc de queda i han desplegat la Guàrdia Nacional davant d'una revolta que ha desbordat les forces de seguretat.


 

Algunes de les principals ciutats on s'han viscut manifestacions i aldarulls aquest dissabte per la mort de George Floyd

Alguns analistes ja l'han qualificat com la pitjor onada d'aldarulls als carrers dels Estats Units des de la mort de Martin Luther King.

La detenció aquest divendres del policia responsable de la mort de Floyd no ha estat suficient, i aquest dissabte s'han repetit els aldarulls, mentre la policia enduria la resposta detenint manifestants i periodistes.

I el país s'ho mira amb una barreja d'horror i esperança, sense saber si això és una baixada al caos o, potser, l'inici d'un canvi sistèmic necessari.

Com els últims dies, les manifestacions han començat de forma multitudinària i pacífica i han acabat degenerant en enfrontaments, pillatges descarats i aldarulls generalitzats.

Manifestants saquegen un restaurant de menjar ràpid, aquest dissabte a Raleigh, a Carolina del Nord (Reuters)

Al conjunt del país, s'ha detingut més d'un milers de persones i hi ha dos morts i desenes de ferits entre policies i manifestants.

El primer toc de queda, a Los Angeles

Los Angeles ha estat la primera ciutat a decretar el toc de queda aquest dissabte quan els aldarulls han desbordat la policia i el barri de Melrose s'ha convertit en un camp de batalla.

La metròpolis que fa 30 anys va esclatar quan un jurat va absoldre els policies que havien apallissat Rodney King tornava a fer-ho i obligava el governador a decretar-hi l'estat l'emergència.

I el mateix ha passat en desenes de ciutats, que, encara que posessin el toc de queda, han vist com molts el violaven i amb la nit es multiplicaven els disturbis.

Un cotxe de policia cremant, aquest dissabte a Nova York (Reuters)


A Nova York i a Washington

A Nova York, on fa 6 anys un altre afroamericà va morir ofegat per un agent, hi ha hagut protestes i saquejos, i dos cotxes de policia han envestit alguns manifestants, però no hi ha hagut ferits.

Racisme, violència al carrer i Trump: claus dels aldarulls als EUA en plena pandèmia
Manifestants a sobre d'un cotxe de policia cremat, aquest dissabte a Los Angeles (Reuters)
 

A Washington, milers de manifestants farts de la violència policial i la segregació contra els negres han ocupat una de les rondes. Els manifestants hi han anat convençuts que si la protesta no és prou extensa, visible, i, si cal, violenta, el país no reacciona:

"Què passa amb els homes negres morts per la policia? Ens han de protegir i el que fan és ferir-nos."

"Tot això ve de la ràbia de molts anys. No parem d'expressar-la i el sistema no canvia ni ens protegeix."

"El sistema està trencat. La societat és com un contracte i si els que estan al poder no el respecten, per què l'hauríem de respectar els de sota, quan ens tracten com una merda?"

I de la ronda, la manifestació, ja més escalfada, ha arribat al davant d'una Casa Blanca blindada amb desenes d'antiavalots, com feia dècades que no es veia.

Agents de policia custodiant el perímetre de la Casa Blanca, aquest dissabte a Washington (Reuters)

Quan cau la nit i la majoria ja ha marxat, els que s'hi han quedat han acabat topant amb la policia i provocant més aldarulls.

A uns centenars de metres, el president del país ha pogut sentir perfectament des del seu llit com la revolta ha arribat, literalment, a les portes de casa seva.

Trump, conciliador en públic, incendiari a Twitter

Twitter acusa Trump de fer dues piulades amb informacions no contrastades
Donald Trump, aquesta setmana en una compareixença a la Casa Blanca (Reuters)

En aquesta crisi, que s'afegeix a la del coronavirus, Donald Trump està oscil·lant entre dos missatges oposats: intentar calmar els ànims d'una banda, i encendre'ls per l'altra.

En les declaracions públiques, ha lamentat la mort de Floyd i ha donat suport a les protestes pacífiques, assegurant que els actes de violència deshonren George Floyd.

"Donem suport als manifestants pacífics i escoltem les seves demandes. Però el que estem veient ara als carrers de les nostres ciutats no té res a veure amb la justícia o la pau".


Però aquest missatge conciliador queda molt eclipsat pels que no para d'enviar via Twitter, molt bel·ligerants, titllant els manifestants de criminals d'extrema esquerra.

També se n'ha burlat, els ha amenaçat i, a més, ha criticat alcaldes i governadors demòcrates, acusant-los de ser massa tous amb les manifestacions.


"Terrorisme domèstic"

Aquest diumenge ha anat més lluny: ha dit que vol que es classifiqui l'organització antifeixista Antifa com a organització terrorista:


Aquest mateix diumenge el fiscal general William Barr ha anunciat que se'ls aplicarà la legislació antiterrorista i que se n'ocuparà l'FBI:

"La violència instigada i exercida per Antifa i altres grups similars en els aldarulls és terrorisme domèstic i serà tractat així."

 

Manifestants reclamant la fi de la brutalitat policial, aquest dissabte a Denver, Colorado (Reuters)

Mentrestant, l'oposició l'acusa de llançar encara més gasolina al foc quan el país necessita calmar-se, i figures públiques del món cultural i esportiu s'estan posicionant clarament a favor dels manifestants.

És el cas de la cantant Taylor Swift, que té 86 milions de seguidors a Twitter, més que el mateix Trump, i que l'ha acusat d'"atiar" el supremacisme i el racisme, fent referència a una frase d'un tuit del president:

"Després d'atiar els incendis de la supremacia i del racisme blanc durant tota la presidència, tens la barra de fingir superioritat moral i després amenaçar amb violència? "Quan comença el saqueig comença el tiroteig"??? El novembre et farem fora."


I l'esportista Lebron James s'ha fet ressò de les veus que posen perspectiva al racisme als Estats Units:

Aquests posicionaments a Twitter estan tenint un abast enorme, en alguns casos amb centenars de milers de retuits i milions de "m'agrada", més gran fins i tot del que acostuma a tenir el mateix Trump. 

Suport dels agents als manifestants

Al carrer els manifestants topen, precisament, amb l'enemic directe: la policia. I en la topada es produeixen escenes en què hi ha agents, tant negres com blancs, que donen la raó als manifestants:

"Tinc un fill de 31 anys i un de 15 i he de tenir aquestes converses sempre. No us diem que marxeu. Us deixem quedar, expressar les vostres queixes, teniu el dret d'estar cabrejats."

També altres agents donen la raó als manifestants, admetent la violència policial generalitzada contra la població afroamericana i amb la qual no combreguen.

Agents de policia agrupats per enfrontar-se als manifestants, aquest dissabte a Minneapolis (Reuters)

A Minneapolis, l'epicentre de la revolta, la ciutat més gran de l'estat de Minnesota, al nord del país, les autoritats acusen els manifestants d'haver vingut d'altres estats.

Segons l'alcalde demòcrata, són activistes d'extrema dreta i, segons Trump, d'extrema esquerra, però segons mitjans locals el 86% dels detinguts durant els aldarulls són ciutadans del mateix estat.


Una presumpta estafa de 20 dòlars

L'inici de tot plegat va ser aquest dilluns en aquesta ciutat, quan agents de policia van immobilitzar amb el genoll al coll George Floyd quan el detenien acusat d'una estafa de 20 dòlars.

Després de gairebé 9 minuts al terra i amb el genoll al coll, sense fer cas dels seus laments i de les queixes dels ciutadans que passaven pel carrer, van portar-lo ja inconscient a l'hospital, on va morir.

Les manifestacions van començar aquell mateix dia i com que no es van prendre mesures contra els agents que el van detenir, es van anar fent cada dia més virulentes.

Un manifestant mostra un cartell amb la frase de George Lloyd abans de morir, "No puc respirar", aquest diumenge a Berlín (Reuters)


L'espurna de la revolta

En la manifestació d'aquest dissabte a la ciutat, s'han tornat a repetir els aldarulls malgrat el toc de queda i milers i milers de policies i soldats als carrers. No han estat tan greus com dies anteriors, però encara són significatius.

Tot això, en una ciutat on abans del coronavirus el 10% dels negres estaven a l'atur, enfront del 4% dels blancs, i en la qual els ingressos a les llars blanques eren més del doble que a les negres.

Les tensions entre la comunitat afroamericana i la policia, les desigualtats socials i la segregació venen de lluny, però aquesta vegada tenen lloc enmig d'una pandèmia que ho ha agreujat tot.

Mentrestant el virus ha deixat ja més de 100.000 morts i 40 milions d'aturats, bona part d'ells afroamericans, tot plegat una situació que és un còctel amb molts ingredients explosius.

I al capdavant del país, un president en campanya per revalidar la presidència a la tardor, i que no dubta disparar simbòlicament contra rivals i mitjans de comunicació, i animant als policies a fer-ho literalment contra els manifestants.

La seva arma preferida, Twitter, ha començat a posar-li pals a les rodes, advertint que està incitant a la violència, i ell s'hi ha tornat anunciant mesures contra els responsables d'aquesta xarxa social.

Manifestants encenent un foc a la porta d'una farmàcia, aquest dissabte a Raleigh, a Carolina del Nord (Reuters)
ARXIVAT A:
RacismeEstats UnitsProtestes EUAGeorge Floyd
Anar al contingut