Teresa Forcades, investigada per receptar substàncies prohibides a pacients greus

També investiguen si Forcades, defensora i divulgadora de tractaments alternatius, com ara l'MMS, podria haver incitat pacients greus a abandonar els tractaments validats

Actualitzat

La Fiscalia ha obert una investigació contra la monja benedictina i metgessa de formació Teresa Forcades per un presumpte delicte contra la salut pública.

Per ordre de la Fiscalia de Manresa, partit judicial a què pertany el monestir benedictí de Sant Benet de Montserrat on viu Forcades, els Mossos d'Esquadra investiguen si, com a metge, la monja hauria receptat substàncies il·legals a pacients amb malalties greus, com ara el càncer, i si hauria incitat aquests pacients a abandonar tractaments validats per a les seves patologies.

La investigació s'ha obert a partir d'una comunicació del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), que el mes de gener va alertar la Fiscalia que Teresa Forcades presumptament hauria "indicat (receptat) amb finalitats terapèutiques productes prohibits per l'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) per a l'ús humà que poden suposar un risc per a la salut", com per exemple el clorit de sodi, també conegut com a MMS (de l'anglès "miracle mineral solution", és a dir, solució mineral miraculosa).

Pla mitjà on es pot veure a la monja Teresa Forcades impartint una conferència al I Congrés de Salut Censurada celebrat a Balaguer, el 28 de setembre de 2019. (Horitzontal)
Forcades en una conferència al I Congrés de Salut Censurada, a Balaguer, el 2019 (ACN)

Segons relata el col·legi en un comunicat, la indicació d'aquests productes s'hauria fet "en l'assistència a pacients amb malalties greus, als quals també s'hauria presumptament incitat a apartar-se de tractaments validats per a les seves patologies".

De fet, el col·legi ja havia advertit Forcades sobre el fet que "no podia indicar, recomanar o divulgar teories o tractaments prohibits per a ús humà o sense evidència científica, si més no en la seva condició de professional de la medicina".

Forcades ha defensat tractaments amb bases pseudocientífiques com ara l'MMS, que va popularitzar l'agricultor Josep Pàmies. El 2018, la Generalitat va multar Pàmies amb 600.000 euros i la seva associació Dolça Revolució, de Balaguer, amb 90.000 més, per ''fer promoció i publicitat'' d'un producte no autoritzat com a medicament per tractar l'autisme, prohibit des de l'any 2010 per l'Agència Espanyola de Medicaments.

Forcades també ha divulgat en conferències, i vídeos de YouTube, els beneficis de l'MMS, que asseguren que cura la malària, l'Ebola i, en temps de pandèmia, també en defensen l'eficàcia contra la covid-19.

Teresa Forcades també va ser polèmica pel seu posicionament contra les vacunes, que, segons deia, "només beneficien les farmacèutiques". Forcades es va mostrar en contra de l'obligació de vacunar els nadons arran de la mort per diftèria d'un infant que no estava vacunat, el 2015, o contra la vacunació sistemàtica del papil·loma a les nenes.

La monja Forcades ha dit al diari El País, amb què s'ha posat en contacte per correu electrònic, que no ha rebut "cap denúncia, ni comunicació" i ha negat "categòricament" haver infringit el codi deontològic com a metgessa.

D'altra banda, diu el diari, la monja ha acusat el Col·legi de Metges de perseguir-la: "Des del 2018, el CoMB està intentant de manera activa i constant coartar la meva llibertat d'expressió sense cap base ni evidència científica", i ha afegit --segons el diari-- que es "reserva iniciar accions judicials per atribuir-li informacions falses".

La Fiscalia de Manresa té sis mesos per decidir, segons el fruit de les investigacions, si es querella contra Teresa Forcades per un delicte contra la salut pública o arxiva el cas.

ARXIVAT A:
SalutJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut