Palau de la Generalitat en la commemoració del tercer aniversari de l'1-O

Tercer aniversari de l'1 d'octubre amb la vista posada a les eleccions

Quatre barres catalanes a la façana del Palau de la Generalitat recorden els tres anys del referèndum de l'1 d'octubre, aniversari sense actes oficials organitzats pel govern

RedaccióActualitzat

Tot just quatre teles vermelles, emulant les quatre barres, a la façana del Palau de la Generalitat. És el símbol més vistós del tercer aniversari de l'1 d'octubre i única commemoració del govern, que no ha fet cap acte institucional. Més de dos milions de persones van votar en un referèndum que des de llavors ha condicionat, i de quina manera, la vida política catalana i espanyola.

El tercer aniversari arriba marcat per la inhabilitació del president de la Generalitat i també per la cursa preelectoral i el debat obert entre Esquerra i Junts sobre què cal fer si l'independentisme guanya les pròximes eleccions i què entén cadascun per "aplicar el mandat de l'1 d'octubre".

Acte unitari d'Òmnium (ACN/Sílvia Jardí)

Aquest matí hi ha hagut un acte unitari de l'independentisme convocat per Òmnium Cultural. Hi han assistit l'expresident Quim Torra, el vicepresident ara amb funcions de president, Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, a més de partits, entitats i sindicats.


JxCat aprofita l'1-O per obrir la precampanya

Els partits independentistes, però, sí que han fet actes propis. Junts per Catalunya ha commemorat l'1 d'octubre a Cornellà del Terri, on va votar Puigdemont.

Ha estat el primer acte polític de Quim Torra després de la inhabilitació, que ha recriminat al govern espanyol que encara no hagi "sortit a demanar perdó pel que va passar" durant l'1-O.

També hi han participat tots els consellers de Junts per Catalunya, i per videoconferència, Jordi Sànchez, des de la presó, i Carles Puigdemont, en què ha estat el tret de sortida de la precampanya electoral.

Quim Torra, amb el conseller Calvet, a l'acte a Cornellà del Terri (ACN/Aleix Freixas)

A la tarda, l'expresident ha fet una declaració en què ha reclamat fer efectiu el resultat d'aquell referèndum.

"Hem de ser conscients que l'Estat no tindrà mai una taula parada per solucionar aquest conflicte de forma dialogada. Hem estat tres anys mantenint oberta aquesta finestra. L'Estat ha intentat tancar-la i no ho ha aconseguit", ha dit l'expresident.

 

El mateix Carles Puigdemont ha participat a Brussel·les en una concentració amb motiu del tercer aniversari de l'1 d'octubre i per denunciar la inhabilitació del president Quim Torra i la repressió exercida des de l'Estat. L'acte s'ha fet davant la seu de l'Eurocambra, i ha comptat amb la presència dels exconsellers exiliats, Ponsatí, Comín, Serret i Puig.

Concentració a Brussel·les amb motiu del tercer aniversari de l'1 d'octubre (ACN/Nazaret Romero)

Justament aquest 1-O, Laura Borràs i Damià Calvet han confirmat a TV3 que seran candidats a les primàries de Junts per Catalunya per encapçalar la llista de la formació en les pròximes eleccions al Parlament. De fet, però, Junts encara no han posat data a les primàries i els militants estan a l'espera del que pugui passar aquest cap de setmana en què la formació acaba el seu congrés fundacional.

ERC demana àmplies majories

El vicepresident del govern quan es va fer l'1-O, Oriol Junqueras, ha estat entrevistat per escrit per Xavier Graset per al programa "Més 3/24". I tres anys després s'ha mostrat orgullós de ser a la presó per haver posat urnes i haver donat la veu al poble.

"És un orgull ser a la presó per haver posat urnes i haver donat la veu al poble."

 

Per la seva banda, el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha assegurat que tornaran a La Moncloa "les vegades que faci falta a dir que la solució és un referèndum i l'amnistia". Ha estat en la presentació del llibre "Tornarem a vèncer. Un manual per guanyar la República catalana", d'Oriol Junqueras i Marta Rovira.

L'acte s'ha fet amb aforament limitat al centre cultural la Mercè, a Girona, i hi ha intervingut telemàticament des de Ginebra la secretària general dels republicans, Marta Rovira.

Roger Torrent i Pere Aragonès a la presentació del llibre de Junqueras i Rovira a Girona (ACN/Gemma Tubert)

Aragonès ha reivindicat que els republicans no deixaran de defensar mai ni a cap lloc l'autodeterminació. "No tenim dret a deixar de defensar l'autodeterminació mai, i ho farem arreu", ha expressat.

Marta Rovira, ha avisat el govern espanyol que "si no està a l'altura dels grans consensos i la negociació", els independentistes "ho tornaran a fer".


La CUP vol mirar cap al futur

Per la seva banda, i també des de l'acte d'Òmnium, la CUP ha reivindicat que l'1-O és "un motor de futur i no només una mirada del passat". La diputada al Parlament Natàlia Sànchez ha assegurat que la seva formació entomarà el nou cicle polític "amb l'esperit" de l'1-O.

Sànchez ha demanat no recordar aquest dia com "un esdeveniment del passat o un record" i ha dit que es va demostrar que el moviment independentista "ho pot tornar a fer".

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJxCatERCCUP
Anar al contingut