Tanquem l'any amb 17.060 morts de Covid i els hospitals massa plens per al que vindrà

Els hospitals es preparen per a una tercera onada que, segons la tendència creixent de les dades, els arribarà sense haver-se recuperat

Actualitzat

El 2020 arriba al seu últim dia amb el sistema sanitari aguantant la respiració davant la tercera onada que ja apunten les dades. Abandonem un any en què 17.060 persones han perdut la vida a causa de la Covid a Catalunya i on s'han produït 397.936 contagis en deu mesos.

El govern estudia noves restriccions que es podrien aplicar de forma imminent només començar el 2021 si les xifres continuen amb la mateixa tendència a l'alça. Els hospitals confirmen que l'augment dels ingressos per Covid no s'atura i ja es preparen per reprogramar la seva activitat els propers dies.


La situació als hospitals

Els sanitaris, que veuen com hi ha massa malalts de Covid als hospitals per fer front a una nova onada, fan una crida a la responsabilitat individual.

Han reclamat més restriccions davant la tendència creixent de contagis, que amb les dades d'aquest últim dia de l'any sumen de mitjana 1.880 casos nous per dia, i amb l'augment dels ingressos hospitalaris que comporta, ja s'estan preparant per començar l'any amb una nova onada.

Els centres hospitalaris no s'han refet prou després de la segona onada. El nombre de pacients ingressats s'han estancat per sobre dels 1.600 i el personal sanitari no ha tingut descans. Des de mitjans de desembre han tornat a augmentar les hospitalitzacions i ja s'enfilen fins a les 1.795 persones ingressades. I d'aquestes, 379 són a les unitats de cures intensives.
 

 

Una ocupació hospitalària que preocupa, perquè si continua a l'alça, obligarà a desprogramar altres intervencions no urgents. En alguns dels grans hospitals, això pot ser qüestió de dies.

A l'Hospital Vall d'Hebron, segons María José Abadia, subdirectora assistencial del centre, en els últims dies han doblat les entrades a urgències i es preparen per a un nou increment la setmana que ve.

"Fins fa una setmana aproximadament, 4 o 5 dies, teníem que els nostres positius al servei d'urgències eren 10, 12... I ara portem 3 o 4 dies que els positius són 25, 27, amb un nombre diari d'ingressos a planta que també s'està incrementant. Fèiem 3 o 4 ingressos diaris i ara n'estem fent 10 o 12."

En aquest hospital ja tenen a punt una nova planta dedicada només a la Covid i en preparen una altra. Una altra preocupació és no tenir prou personal.

Els sanitaris es preparen als hospitals per a una tercera onada imminent (CCMA)

A l'Hospital Clínic, diuen que la situació és "molt delicada" i si la tendència continua, per Reis es podrien haver de suspendre les activitats no Covid. Francesc Cardellach, consultor sènior de medicina interna del Clínic, troba "gravíssim" que això torni a passar.

"A mesura que es van obrint unitats i s'han d'ocupar per Covid, altres pacients s'han d'endarrerir una mica les proves complementàries i a vegades tractaments. I això és gravíssim i sembla mentida que això torni a succeir després de la primera experiència que vam tenir tan nefasta."

Antoni Castells, director mèdic de l'hospital, ha dit a TV3 que "els hospitals no s'han buidat" i que continuen havent-hi molts pacients ingressats i crítics.
 

(Hospital Clínic/Franciso Àvia)


Alerta pel risc de la nit de Cap d'Any

Davant aquesta situació, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha estat qui ha alertat del risc que representa la nit de Cap d'Any, a falta de cap representant de Salut. Ho ha fet a la compareixença d'aquest dijous amb Protecció Civil:

"Hi ha més risc de contagi aquesta nit que el dia de Nadal. És molt important sortir només si és imprescindible."

En aquesta compareixença, Protecció Civil ha fet una crida a celebrar el Cap d'Any només amb els convivents.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut