Borja, el jove que va matar un lladre per ajudar la víctima: heroi o homicida?
Ciutat de la Justícia de Màlaga (Google Street View)
Màlaga

Suspesa la pena de presó al jove condemnat per matar un lladre a Màlaga

El cas del Borja, com es diu el noi, havia aixecat una forta polèmica i Vox havia demanat l'indult per al condemnat a dos anys de presó

RedaccióActualitzat

El jutjat penal número 6 de Màlaga ha acordat suspendre la pena de presó al jove que va matar un lladre a Fuengirola, a Màlaga, el 2015. Estava condemnat a dos anys de presó per homicidi imprudent però el cas havia aixecat polèmica.

El jutge condiciona la suspensió de la pena al fet que el condemnat, que s'ha fet conegut com a Borja, no torni a delinquir, que comuniqui qualsevol canvi de domicili i que pagui la indemnització per responsabilitat civil a les filles de la víctima mortal.

Fa una setmana, la sentència del judici establia que l'actuació de Borja era delictiva i el va condemnar per homicidi per imprudència greu: dos anys de presó i una indemnització de gairebé 180.000 euros. El jutge donava un termini de 15 dies a l'acusat per ingressar a la presó.

Aleshores, la Fiscalia de Màlaga es va pronunciar a favor de la suspensió de la pena, igual que el condemnat.

 

L'actuació de Borja

El condemnat, Borja, va interferir en el robatori d'una bossa de mà. El fets van passar el 8 de febrer del 2015 al matí, quan el jove tenia 22 anys. Una dona anava a treballar quan la van sorprendre dos atracadors i li van robar la bossa.

L'acusat, acompanyat de dues persones, sortia de la feina quan va sentir els crits d'auxili de la víctima. Va començar a córrer darrere els lladres fins a aturar-los i els va donar dos cops de puny. Un dels atacants, a causa de la caiguda a terra, es va fer un traumatisme cranioencefàlic i va morir al cap de dos dies.

L'advocat de la defensa del noi va al·legar que el lladre tenia antecedents d'alcoholisme i drogues. Quan van passar els fets es trobava en busca i captura perquè havia d'entrar a la presó per diferents causes penals. Però pel tribunal, aquest element no suposa cap atenuant perquè no té relació amb la mort de la víctima.


Imprudència greu i sense legítima defensa

La sentència considera provats els següents fets:

"L'acusat ha causat la mort d'una altra persona sense ànim o intenció, ni acceptant que hi hagués aquest desenllaç, producte d'almenys dos cops donats amb el puny, com a mínim un d'ells al cap de la víctima -ja que l'altre el va situar a la cara, el coll o el cos-, en un moment determinat de la disputa que van mantenir, sense que es pugui dir que aleshores aquesta última intentés agredir l'acusat, sinó com a molt mantenir-se en possessió de la bossa que prèviament havia robat."

El jutjat penal número 9 de Màlaga va decretar dos anys de presó perquè considera que Borja "va ser conscient de les greus conseqüències que podria causar la seva acció, encara que no volgués fer-la ni consentir fer-la efectiva".

La sentència qualificava l'actuació del jove d'"imprudència greu per l'omissió de precaucions bàsiques i elementals", tot i que mantenia que no va ser dolosa:

"Tota acció no dolosa que comporta perill d'una lesió considerable constitueix, almenys, una imprudència greu."

El tribunal també argumentava que no va ser fortuït ni es pot considerar legítima defensa:

"L'acusat va decidir, amb el seu afany de recuperar la bossa, colpejar la víctima, acció que no pot afirmar-se que es fes en legítima defensa en faltar el primer requisit: l'agressió il·legítima."


Els arguments de la defensa

La defensa, tant durant el judici com en el recurs, va al·legar que el cop que va rebre el jove va tenir unes conseqüències que no es podien preveure. L'acusat va declarar que només volia auxiliar la dona víctima del robatori i que es va defensar quan l'atracador el va agredir. També va declarar tenir por després de veure com els assaltants havien atacat la dona.

Tot i així, el tribunal no considerava un fet provat que els lladres colpegessin la noia quan era a terra perquè no hi ha evidències que passés així.


Vox vol l'indult del jove

Els fets van desembocar en una campanya a les xarxes socials. Amb l'etiqueta #YoSoyBorja s'han difós missatges a favor del jove al·legant que està rebent un tracte "injust" per algú que s'ha comportat com un "heroi".

Vox es va sumar a les veus que demanaven indultar el jove. A més, va engegar una campanya de recaptació de fons per ajudar Borja a pagar la indemnització i han aconseguit 110.000 euros.

El partit d'extrema dreta també ha dit que promourà una proposició de llei per canviar el Codi Penal perquè la legítima defensa inclogui l'actuació en benefici de tercers. El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha manifestat que el jove va tenir un comportament "exemplar" i que és un "autèntic heroi".

El noi, que vol "mantenir-se en l'anonimat", ha demanat que no se'l vinculi a cap partit polític. Tot i això, segons ha explicat el seu advocat, acceptarà els diners perquè en tractar-se de donacions anònimes no es poden tornar.

ARXIVAT A:
JudicialViral
Anar al contingut