Sumar proposa que l'amnistia inclogui el procés des de 2013 i els policies investigats

Junts veuria de bon ull la proposta, i Josep Maria Jové, d'ERC, s'ha reunit aquest divendres amb el ministre Félix Bolaños

RedaccióActualitzat

L'informe jurídic sobre l'amnistia de Sumar, que es presentarà dimarts a Barcelona, planteja incloure totes les "accions" per fer possible la independència des del 2013 i fins al moment que una llei entri en vigor, tal com ha avançat El Periódico, que ha tingut accés al document. Per tant, contemplaria tant les accions per garantir la consulta del 9 de novembre del 2014 com el referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Així mateix, la proposta ampliaria la mesura de gràcia als agents dels cossos de seguretat amb causes obertes per les càrregues policials de l'1 d'octubre de 2017. Tal com ha avançat la mateixa líder de Sumar i vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, dimarts que ve presentarà el document que avala l'amnistia a l'Ateneu Barcelonès. Segons fonts del partit, el text s'està treballant i encara hi ha debat sobre la proposta.  

El president del govern en funcions i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha dit que coneix la proposta de Sumar, però ha avisat que no és la del PSOE. "Coneixem la proposta de Sumar com coneixem també la proposta d'altres partits polítics en relació amb l'amnistia", ha respost Sánchez des de Granada, on se celebra la cimera de la UE.

 

El marc temporal

Segons els fragments que publica El Periódico, el document fixa que s'apliqui l'amnistia a "totes les accions o omissions d'intencionalitat política vinculades a l'objectiu d'assolir l'autodeterminació de Catalunya tipificades com a infraccions penals o administratives que haguessin tingut lloc entre l'1 de gener de 2013, i el moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei".

A més, l'abast d'una possible llei consideraria "la preparació, l'organització, la convocatòria, el finançament, la promoció, l'execució i celebració tant del procés participatiu relatiu a la consulta sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014, com del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017". Aquest marc temporal és anàleg a la proposta de llei d'amnistia que van fer els partits independentistes al Congrés, l'any 2021.

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, i l'expresident Carles Puigdemont arriben a una reunió al Parlament Europeu per abordar la investidura, acompanyats de Jaume Asens i Toni Comín.
Yolanda Díaz i Carles Puigdemont s'han reunit aquesta setmana al Parlament Europeu (ACN/Nazaret Romero)

 

Els policies, dins l'amnistia

D'altra banda, la mesura de gràcia es dirigiria a les manifestacions o les actuacions a la "via pública o per qualsevol altre mitjà en defensa d'aquest referèndum o com a protesta contra les decisions governamentals o judicials encaminades a impedir la seva celebració o a perseguir penalment o administrativament els seus responsables".

També als delictes de lesions o contra garanties constitucionals per part d'agents en l'operatiu policial per impedir la celebració de l'1 d'Octubre, o per les actuacions policials en les manifestacions contra la sentència del "procés" i altres protestes vinculades al moviment independentista. Això deixaria fora qualsevol causa que tingui a veure amb acusacions o procediments per delictes de tortura.

Sumar ha avançat que presentaran dimarts vinent a la tarda el dictamen sobre l'encaix constitucional d'una llei d'amnistia, en un acte a l'Ateneu Barcelonès de la capital catalana.

La proposta s'ha traslladat als independentistes, i des de Junts veurien de bon ull el document del partit de Yolanda Díaz, i ho discutiran dilluns al seu consell permanent.

Pel que fa a ERC, admeten contactes amb Sumar, però també diuen que amb qui s'ha de parlar és amb el PSOE. Justament aquest divendres, el president del grup parlamentari dels republicans, Josep Maria Jové, s'ha reunit amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

El ministre socialista ha inaugurat un seminari d'igualtat de gènere al Palau de Pedralbes, i també ha participat d'una trobada amb el delegat del govern central a Catalunya, Carlos Prieto.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, durant una reunió aquest divendres a Barcelona amb el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto. (EFE/Marta Pérez)

Des de Barcelona, el ministre Bolaños s'ha desmarcat de la proposta de Sumar i  ha subratllat que "no és la posició del PSOE". La vicepresidenta Yolanda Díaz no ha confirmat els detalls que han transcendit sobre el dictamen i asseguren que continuen treballant-hi fins dimarts.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O9NAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut