Sorpresa dels patòlegs per les greus afectacions pulmonars de la Covid-19

Els pocs centres que han fet autòpsies de morts per coronavirus a Espanya han vist que les afectacions són tan agressives com les de la SARS del 2002

RedaccióActualitzat

Recents investigacions publicades a la revista científica The Lancet apunten que les autòpsies poden ser una via important per descobrir detalls fins ara desconeguts sobre com afecta la Covid-19 l'organisme humà.

A Espanya hi ha pocs centres que hagin fet autòpsies per morts causades pel nou coronavirus, perquè calen espais molt protegits i mesures de seguretat extremes per evitar infeccions.


15 autòpsies a Madrid

Un d'aquests centres és l'Hospital Universitari Ramon y Cajal de Mad,rid on han fet 15 autòpsies i han comprovat que el deteriorament pulmonar és molt ràpid i molt greu.

La primera autòpsia la van fer a mitjans d'abril i van deixar constància a Twitter de les mesures de protecció extremes que han de prendre els sanitaris per fer-les:

 

Fibrosi pulmonar

José Palacios, cap d'Anatomia Patològica d'aquest hospital, ha explicat a Catalunya Ràdio que a la majoria els han trobat fibrosi pulmonar:

"El que més ens ha sorprès és veure com aquesta patologia pulmonar ha evolucionat molt. Els pacients que porten un temps de 3 o 4 setmanes a l'UCI i que no es recuperen és perquè gran part o àrees del pulmó ja arriben a tenir una fibrosi pulmonar. El que ens ha sorprès és el grau tan avançat de lesions que hem trobat en aquests pacients."


Lesions similars a la SARS del 2002

Altres virus respiratoris també provoquen danys importants en els pulmons, però les lesions del SARS-CoV-2 són molt agressives.

En aquest sentit, són similars a les del virus de la SARS, que va provocar una epidèmia l'any 2002 que tenia menys capacitat d'infecció i que va matar l'11% dels malalts:

"Les lesions inicials probablement són compartides per diferents virus, però el que no sabem en aquest moment és si la progressió de lesions és similar amb uns virus i amb altres. Sí que té lesions similars a les que produïa la síndrome respiratòria aguda greu, que és el que va produir l'epidèmia a principis de segle. Probablement ambdós virus sí que produeixen unes lesions similars."

En les autòpsies que han fet en aquest hospital a persones d'entre 50 i 90 anys, la majoria amb patologies prèvies, no han trobat altres lesions a banda de les pulmonars.

Exteriors de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid (Wikipedia)
ARXIVAT A:
Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut