El fiscal Javier Zaragoza ha desistit de continuar interrogant el guàrdia civil que parlava de l'agenda Moleskine de Jové
El fiscal Javier Zaragoza ha desistit de continuar interrogant el guàrdia civil que parlava de l'agenda Moleskine de Jové
Madrid

Sorpresa al Suprem: la fiscalia acaba renunciant al pèrit de l"Enfocats" i la Moleskine

Ell fiscal Zaragoza, que preguntava pel tema a un guàrdia civil, ha tirat la tovallola després d'un interrogatori molt qüestionat per les defenses

Irene VaquéActualitzat

L'"Enfocats" i l'agenda Moleskine amb les anotacions de Josep Maria Jové, l'exnúmero 2 de Junqueras, són dues de les principals proves que han servit per inculpar els acusats del judici del procés. I han perdut de forma sobtada part del seu valor com a prova de càrrec contra els encausats.

El motiu és que el pèrit que n'havia de parlar no ho ha pogut fer. Tot i que no tindrà la valoració pericial, el tribunal sí que podrà tenir en compte aquests documents com a tals, i el que n'hagin dit els testimonis.
 

"Cau" el primer testimoni

L'inici de la sessió de tarda d'aquest 23 de maig, segon dia de la prova pericial, ha estat mogut. Han entrat a la sala dos guàrdies civils que havien de declarar com a pèrits.

El primer, que era el cap de l'operatiu de la policia judicial a Economia el 20S, ha "caigut" de seguida. Les defenses de Junqueras, Romeva, Cuixart i Forcadell han al·legat que ja havia declarat com a testimoni i que tenien impugnat que ho pogués fer com a pèrit. Després d'una breu deliberació, el jutge Marchena ha convidat el guàrdia civil a marxar.
 

Interrogatori fracassat

El tribunal sí que ha admès la declaració de l'altre guàrdia civil, el sergent amb TIP R92560Q, i ha advertit que ho faria en qualitat no de pèrit, sinó de "testimoni expert". L'interrogatori, però, ha fracassat i el fiscal Javier Zaragoza hi ha acabat renunciant.
 

Javier Zaragoza , durant l'interrogatori al sergent que declarava com a "testimoni expert"


Zaragoza li ha preguntat primer per l'"Enfocats", el document Power Point de 41 pàgines sense autor conegut que es tradueix com el full de ruta informal que traça el camí unilateral cap a la independència. Un document, però, que tant els presos com els testimonis del judici han explicat que no el coneixien i en posen en dubte l'autenticitat.

Les defenses s'han queixat que se li havia de preguntar per documents confiscats al despatx de Josep Maria Jové, i que aquest no era el cas. Marchena els ha acabat donant la raó.

El fiscal ho ha intentat amb un altre document que contenia "anotacions sobre el referèndum", que el declarant ha aclarit que eren "manuscrites". Seria, per tant, l'agenda Moleskine. El testimoni ha indicat:

"Com deia vostè abans [el fiscal], hi ha referències a la mobilització popular, ciutadana, i és interessant dir que és una mobilització ciutadana coordinada des del govern."

Tot i els advertiments de Marchena perquè el testimoni no fes valoracions, les preguntes "han lliscat cap a aquest camí", per dir-ho en els termes que ha fet servir Marchena, que no s'ha estat de dir al fiscal: "Les valoracions són fruit de la invitació que li fa en la pregunta".

Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, formula una protesta davant les preguntes al guàrdia civil R92560Q


Les defenses han protestat perquè deien que no els constaven els documents pels quals s'interrogava al testimoni, sinó només l'informe que n'havia fet.

Veient que no se'n sortia, el fiscal ha informat que renunciava a la prova per les "dificultats", una paraula que Marchena ha volgut matisar:

"Zaragoza: Vistes les dificultats enormes per prosseguir amb l'interrogatori, i, tot i que estar en l'informe l'anàlisi dels documents, aquesta part renuncia a seguir amb la declaració.

Marchena: No són dificultats, són obstacles conceptuals que fan que es desenvolupi com pretén el ministeri fiscal."

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut