Sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio

Sondeig 14F: ERC guanyaria frec a frec amb el PSC i l'independentisme superaria el 50% dels vots

El sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio apunta que Esquerra guanyaria en escons, si bé el PSC obtindria dues dècimes més en percentatge de vot

Actualitzat

PSC i ERC empaten en unes eleccions en què l'independentisme supera el 50% de vots

Esquerra Republicana guanyaria les eleccions al Parlament al davant del PSC, segons el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio. Els republicans obtindrien entre 36 i 38 diputats, una forquilla lleugerament per sobre de la dels socialistes, que tindrien entre 34 i 36 escons.

 

Esquerra guanyaria les eleccions, segons el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio
Esquerra guanyaria les eleccions, segons el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio

 

Seria la primera victòria dels republicans en unes eleccions al Parlament des de la Segona República. En percentatge de vot, però, quedaria al capdavant el PSC. La candidatura de Salvador Illa superaria els republicans per dues dècimes: 24,5% a 24,3%.

El "tracking" de GAD3 indica que en tercer lloc hi hauria Junts, amb un 20,5% dels vots, i això suposaria entre 30 i 33 diputats. Aquestes xifres situarien la formació de Laura Borràs molt a prop dels 34 diputats que va obtenir Junts per Catalunya en les eleccions del 2017.

 

 

 

Pugna de CUP, comuns, Vox i Cs per la quarta posició

La quarta posició se la disputarien fins a quatre formacions diferents: la CUP, En Comú Podem, Vox i Ciutadans. Amb un 5,4% dels vots, la CUP obtindria 7 escons, tres més dels actuals.

Tant els comuns com Vox aconseguirien un percentatge de vot superior al de la CUP, però en aquest cas el sondeig els atorga una forquilla d'entre 6 i 7 parlamentaris. En el cas d'En Comú Podem, suposaria una pèrdua d'un o dos escons, mentre que la formació d'extrema dreta irrompria amb força a la cambra. Per primera vegada, una formació d'extrema dreta entraria al Parlament de Catalunya.

 

El PSC seria la formació més votada a les eleccions al Parlament, segons el sondeig de GAD3
El PSC seria la formació més votada a les eleccions al Parlament, segons el sondeig de GAD3

 

Ciutadans tindria una forta davallada en escons i en tindria entre 6 i 7, fins a 30 menys dels que té ara, amb un 5,3% dels vots.

La formació taronja quedaria lleugerament per sobre del PP, que –amb una forquilla entre els 4 i 5 diputats– mantindria la representació actual o bé podria incrementar un diputat.

El sondeig no dona resultats concloents sobre el Partit Demòcrata: el PDeCAT podria entrar al Parlament, amb dos escons, o bé quedar fora de la cambra.

 

 

 

L'independentisme superaria el 50% de vots

El sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio també indica que les formacions independentistes podrien superar el 50% dels vots per primera vegada a la història. La suma d'ERC, Junts, CUP i PDeCAT arribaria al 52,7% dels sufragis, cinc punts més que en les eleccions del 2017, quan va ser del 47,5%.

Cal tenir present, però, que es tracta de percentatges de vot en un context de baixada de la participació. GAD3 preveu que la participació podria moure's al voltant del 50%, molt lluny del 79% de les últimes eleccions.

 

 

El PSC guanyaria a Barcelona; ERC, a Lleida i Tarragona

Per demarcacions, el PSC seria la primera força a les comarques de Barcelona, seguit d'Esquerra i Junts. És a Barcelona on el PDeCAT podria aconseguir representació parlamentària.

 

 

 

Esquerra s'imposaria a les demarcacions de Lleida i Tarragona. A Lleida, els republicans superarien Junts, mentre que el PSC triplicaria els escons i la CUP recuperaria el diputat que va tenir en la legislatura 2015-2017.

 

 

 

A Tarragona, els republicans superarien el PSC i Junts quedaria en tercera posició, a molta distància de la resta de partits. En aquesta demarcació, obtindrien escons fins a vuit candidatures.

 

 

 

Per la seva banda, Junts seria el partit més votat a Girona. El partit liderat per Carles Puigdemont revalidaria la victòria de fa tres anys, amb Esquerra en segona posició.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut