Elisenda Alamany ha dimitit com a portaveu de Catalunya en Comú-Podem al Parlament (ACN)
Elisenda Alamany ha dimitit com a portaveu de Catalunya en Comú-Podem al Parlament (ACN)

Sobiranistes obre la caixa dels trons als comuns i Alamany diu que n'assumirà el cost

Catalunya en Comú-Podem fa un comunicat acusant la seva portaveu al Parlament d'haver actuat de manera "poc transparent"

Actualitzat

La plataforma Sobiranistes, un Nou Futur en Comú, integrada pels sectors independents i sobiranistes de Catalunya en Comú-Podem, ha obert la caixa dels trons dintre el partit. La direcció del partit ha sortit al pas amb un comunicat a la militància, mentre que Elisenda Alamany, que encapçala la plataforma, diu que està disposada a assumir els costos de la discrepància.

"El meu lloc està sobre la taula. Estic convençuda que estem fent el que cal fer en nom d'uns valors. Assumeixo els costos que això pugui tenir, però això també denota que hi ha certes dinàmiques que cal canviar, deixar enrere, i que la discrepància no es pot solucionar per la via stalinista."

Alamany ho ha dit aquest matí a RAC1. Ha defensat que la plataforma precisament vol evitar un trencament dins del partit però insisteix que cal que es recuperin els valors fundacionals. Ha afegit que si perilla el seu càrrec és que hi ha dinàmiques que cal canviar en el si de Catalunya en Comú-Podem.

 

 

Després de la presentació del manifest del grup sobiranista, el partit d'Ada Colau ha enviat una carta a la militància en què acusa Alamany d'haver actuat de manera "poc transparent" amb el llançament d'aquesta plataforma i assegura que els comuns mai han deixat de reivindicar el sobiranisme.

"En aquest sentit considerem que el procés d'elaboració del manifest "Som comuns. Som sobiranistes" s'ha realitzat de forma poc transparent, al marge dels espais de debat i de participació de l'espai polític."

"Així mateix, en cap cas podem admetre que "no hem estat capaços de superar les dificultats, els vicis i les inèrcies dels partits tradicionals.  Som l'espai que més ha innovat les formes de participació política."

 

Un altre dels impulsors de Sobiranistes, el diputat Joan Josep Nuet, al programa "Més 324" també va descartar que la plataforma sigui una escissió dels comuns.


"L'acte que hem fet és un toc d'atenció públic de dir: no ens allunyem del principis fonamentals de Catalunya en Comú on un dels més importants, però no l'únic, és el que ens reconeixem de l'espai sobiranista. Una sobirania que nosaltres la diem amb "s" final, vol dir sobiranies. No només és la sobirania del dret a decidir de Catalunya, per suposat, sinó també la sobirania de l'educació pública, la sanitat pública o el dret a l'habitatge."

 

 

A l'entrevista a RAC1, Alamany ha considerat que Xavier Domènech va marxar també "esgotat" del tipus de dinàmiques que critica ara la plataforma Sobiranistes.cat.

 

 

Polèmica entre els partits de la coalició

La polèmica ha tret a la llum el que el partit considera que s'ha de debatre internament. Elisenda Alamany va acusar dimarts Iniciativa per Catalunya -Verds, ICV, de fer un tap antisobiranista dins de la coalició.

"Els partits havien de fer un pas enrere perquè el projecte fes un pas endavant. Hi ha actors que han estat més generosos que d'altres, i en aquest cas Iniciativa ha estat un dels entrebancs que ara tenim."

 

 

També va atribuir a una política de depuracions la destitució del coordinador del grup parlamentari, que també és d'aquest sector:

"Tots sabíem que fer aquest pas tindria costos polítics. Precisament són aquestes dinàmiques les que nosaltres volem deixar enrere, però també seré honesta, que les vergonyes internes o les misèries internes que les expliquin aquells que les protagonitzen."

El malestar intern també ha transcendit a les xarxes socials entre favorables i detractors.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
En comúAda ColauProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut