Els primers infants a rebre la vacuna pediàtrica de la covid a Fira de Barcelona
Els primers infants a rebre la vacuna pediàtrica de la covid a Fira de Barcelona (ACN/Eli Don)

Els contactes estrets hauran de tornar a fer quarantena encara que estiguin vacunats

Salut canvia els protocols davant la ràpida propagació de la variant òmicron

RedaccióActualitzat

La irrupció de la variant òmicron, que ja seria responsable del 20% dels casos a Catalunya, està portant el Departament de Salut a canviar els protocols. El conseller Josep Maria Argimon ha anunciat que les persones vacunades hauran de tornar a fer quarantena quan siguin contacte estret d'un positiu.

Ara, això només es feia quan estava demostrat que el positiu tenia la variant òmicron.

El nou protocol està previst que entri en vigor dilluns vinent. Salut calcula que aquesta variant, molt més transmissible, ja serà majoritària a Catalunya la setmana que ve.

Es considera que una persona és contacte estret d'un positiu quan ha estat a menys de dos metres de distància, sense mascareta i durant més de 15 minuts amb una persona amb covid-19, durant les 48 hores prèvies al resultat positiu del contagiat.

Les quarantenes són de 10 dies.


Salut crida a la responsabilitat

Amb aquest escenari, aquest divendres a la tarda es reuneix el Comitè Científic Assessor de la Covid-19 per analitzar la situació i elaborar l'informe que entregarà al Departament de Salut. Inclourà recomanacions de mesures que entenen que s'haurien de prendre per aturar aquesta sisena onada.

Entre elles, minimitzar tant com es pugui les interaccions socials, augmentar el teletreball i també accelerar la vacunació.

Un informe que servirà de base perquè la comissió delegada en matèria de Covid-19, prevista per a principis de la setmana vinent, analitzi si cal prendre altres decisions. Sobre aquesta possibilitat, el conseller Argimon ha dit:

"Tots estem pensant en mesures restrictives, i tant de bo no les haguem de prendre. Però també hi ha altres mesures que les podem prendre tots i cadascú de nosaltres i que les coneixem: ventilació, mascareta, vacuna, i -molt important ara- el confinament si és que soc un contacte estret."

Sobre les quarantenes -10 dies de confinament- i la importància de fer-les, Argimon ha alertat que més d'un 40% dels contactes estrets declaren que no la fan malgrat ser contactes estrets.

Salut reitera la crida a reforçar les mesures conegudes: mans, distància, mascareta i ventilació. De cara a les celebracions del Nadal, demana responsabilitat.

També insisteix en la vacunació d'aquelles persones que encara no ho han fet, especialment la dosi de record als majors de 60 anys. Per a aquesta franja, Salut ha informat que hi ha  més de 180.000 cites disponibles als punts de vacunació.

Com fins ara, Salut anirà trucant les persones que formin part d'aquest grup per donar-los la cita prèvia, que també es pot demanar a la web de VacunaCovid.

Des d'aquest dijous, aquesta tercera dosi ja es començarà a administrar també a les persones amb més de 40 anys i als vacunats amb AstraZeneca. Així ho ha aprovat la Comissió de Salut Pública i ara està en mans de les comunitats autònomes decidir com ho fan.

El grup que més ingressa: majors de 60

Salut posa l'accent en la necessitat de reforçar la protecció als majors de 60 anys en un context de notable creixement dels casos, amb especials incidències en aquest col·lectiu. De fet, amb dades a 13 de desembre, la incidència de casos a 7 dies de les persones d'entre 60 i 69 anys és de 347.

A més, aquest grup ingressa més a planta i a les UCI's, en part perquè són persones que encara no han rebut la dosi de record i, per tant, la seva immunitat ha anat disminuint.

Amb dades de Salut d'aquest dijous, la taxa d'ingressats a planta per 100.000 habitants entre el grup 60-69 anys és de les més elevades (arriba al 34 per 100.000).

Pel que fa a les UCI's, aquest grup d'edat és el que té la taxa més elevada de totes (13 per 100.000), només seguida de prop de la del grup 70-79, que és de 9. En números absoluts, el grup 60-69 és qui més pacients té a l'UCI: 112 aquest dijous, quan gairebé una setmana abans hi havia 73 ingressats.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut