Els supervivents ho consideren una victòria per a tots els qui han patit el règim d'Al Assad
Els supervivents ho consideren una victòria per a tots els qui han patit el règim d'Al Assad (EFE/Sasha Steinbach)

"Si tortures, hauràs de rendir comptes", Alemanya condemna un militar del règim sirià

Condemnat un excoronel de Baixar al-Assad a cadena perpètua per crims contra la humanitat, entre els quals hi ha 27 assassinats, 25 lesions físiques, 2 violacions i 3 abusos sexuals

RedaccióActualitzat

Eyad Alghareib i Anwar Raslan van arribar a Alemanya el 2014 fent-se passar per refugiats sirians. Però no ho eren. Altres persones provinents de Síria els van identificar com els seus presumptes torturadors.

El 23 d'abril de 2020 va començar un judici a Coblença, prop de Frankfurt, per determinar si estaven implicats en crims de lesa humanitat.

Ara, Anwar Raslan, un excoronel del règim de Baixar al-Assad que té 58 anys, ha estat condemnat a cadena perpètua. Li atribueixen crims contra la humanitat "en forma d'assassinat, tortura, privació greu de llibertat, violació i agressió sexual".

El tribunal el considera culpable de 27 assassinats, 25 lesions físiques greus, 2 violacions particularment greus i agressions sexuals, 14 casos de privació de llibertat de més d'una setmana, 2 segrestos i 3 abusos sexuals de presos. Els crims es van produir a la presó d'Al-Jatib, a Damasc, on Raslan era cap de la unitat d'investigació.

El febrer del 2021, l'Audiència Territorial de Coblença ja havia condemnat a quatre anys i mig de presó Eyad Alghareib, exmembre de la intel·ligència militar siriana, per complicitat en tortures sistemàtiques, que el tribunal va poder provar en trenta casos.

Alguns dels supervivents ho consideren una victòria per a tots els qui han patit el règim d'Al-Assad, segons han dit en un comunicat del Centre Europeu de Drets Humans i Constitucionals (ECCHR):

"Aquest judici i el veredicte d'avui son un primer pas cap a la llibertat, la dignitat i la justícia. Aquest dia i aquest veredicte son importants per a tots els sirians que han patit i encara pateixen els crims del règim d'Al-Assad".

És el primer procés en què Alemanya aplica el principi de justícia universal contra crims comesos a Síria i pot establir un precedent perquè el règim de Baixar al-Assad rendeixi comptes.

"Aquest veredicte és només el principi i tenim un gran camí davant", ha dit Ruham Hawash, supervivent sirià que ha participat en l'acusació particular en el procés.


Judici la setmana vinent

Les diligències prèvies del fiscal i l'obtenció de proves són una "valuosa base", segons Amnistia Internacional, per un altre judici que ha de començar la setmana vinent a l'Audiència Territorial de Frankfurt.

El metge sirià Aala M. està acusat d'haver torturat i causat greus danys físics i psicològics a presos identificats com a membres de l'oposició al règim d'Al-Assad. Els fets haurien passat entre els anys 2011 i 2012, a l'hospital militar d'Homs i a la presó.

El principi de justícia universal és sovint "l'última esperança per a les víctimes dels crims més greus", ha dit el president de l'ECCHR, Wolfgang Kaleck. Si bé tractar en tercers països crims comesos a Síria "no és ideal", sí que "és possible" i constitueix a més "un deure cap als afectats", ha dit.

La setmana vinent comença un altre judici per tortures contra un metge sirià
La setmana vinent comença un altre judici per tortures contra un metge sirià (EFE/Sasha Steinbach)

Amnistia Internacional espera que, després que el tribunal hagi constatat les "condicions de detenció inhumanes, la tortura sistemàtica, la violència sexual i els assassinats a Síria", Alemanya i altres estats duguin a terme més processos segons el principi de justícia universal.

L'alta comissionada de l'ONU per als drets humans, Michelle Bachelet, ha celebrat la sentència. Considera que és "un clar exemple de com els tribunals nacionals poden i han d'esmenar les llacunes en la rendició de comptes per aquest tipus de delictes".

"Aquesta condemna ha posat en alerta les autoritats: no importa on siguis o el rang que tinguis, si perpetres tortures o altres violacions greus dels drets humans, tard o d'hora hauràs de rendir comptes, al teu país o a l'estranger"

Les jurisdiccions d'altres països tenen dificultats per accedir a informació sobre crims de guerra comesos a Síria, perquè el règim no forma part de l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, ratificat per 123 països.

ARXIVAT A:
SíriaAlemanyaDrets humansJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut