ANÀLISI

Sendas de Oku

La reunió de dos grans, els poetes Matsuo Basho i Octavio Paz, amb la col·laboració d'Eikichi Hayashiya, va donar com a fruit la traducció castellana "Sendas de Oku", un particular llibre de viatges que recull totes les essències de Basho filtrades per la sensibilitat de Paz. Una joia que acaba de recuperar l'editorial de Jacobo Siruela i Inka Martí.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat

Atalanta acaba de publicar un d'aquells llibres singulars per concepció i per història. Es tracta de "Sendas de Oku", del poeta japonès Matsuo Basho, en l'edició i la traducció que va fer el premi Nobel Octavio Paz amb la col·laboració d'Eikichi Hayashiya.

 

Basho, nascut l'any 1644 i mort l'any 1694, és un dels grans poetes del Japó de tots els temps. Deixeble del monjo zen Buccho. Va viatjar per tot el Japó, parlant amb els pobres, contemplant la natura i les emocions humanes i llegint poesia xinesa, una experiència vital que es va convertir en la columna vertebral de la seva lírica i també en una personal manera de viure, aconseguint el que molts poetes somien: unir de veritat vida i poesia.

 

"Sendas de Oku" és el diari de viatge de Basho, és a dir, l'essència del seu treball i de la seva manera de viure. Quan Paz i Hayashiya el van traduir l'any 1957, mai abans no s'havia pogut llegir en cap idioma occidental. La va publicar la Universitat Autònoma de Mèxic i anys més tard l'obra va tenir dues edicions més a Barral Editores (1970) i a Seix Barral (1981). En aquesta ocasió, el treball perfeccionista i acurat d'Atalanta ens la brinda amb el text japonès il·lustrat i cal·ligrafiat per Yosa Buson, un poeta i pintor del segle XVIII. L'edició, que conserva tots els textos que va escriure Paz, per acostar-se encara més a l'original, prescindeix de la divisió en capítols i, a més, s'arrodoneix amb un índex de topònims geogràfics i de persones i un plànol dels principals llocs que van merèixer l'atenció de Basho.

Anar al contingut