Un moment de l'entrevista de Ricard Ustrell a Sebastià Comas (3cat)

Sebastià Comas, un dels segrestadors de Maria Àngels Feliu, parla 30 anys després del segrest

Condemnat a  17 anys de presó, va alliberar la farmacèutica d'Olot després de 492 dies de captiveri i explica la seva versió d'un segrest que va commocionar Catalunya

RedaccióActualitzat

El 27 de març farà 30 anys de l'alliberament de Maria Àngels Feliu, la farmacèutica d'Olot que va passar 492 dies segrestada en condicions infrahumanes: sota terra, sense llum ni aigua corrent, en un zulo de metre i mig d'ample per 1,60 de profunditat en què no podia ni posar-se dreta.

El programa "Col·lapse" de TV3 ha entrevistat Sebastià Comas, qui va ser el seu carceller durant tot el segrest i també qui la va alliberar. Comas va rebre una sentència de 17 anys de presó i va ser un dels cinc condemnats per aquest cas.

Sebastià Comas detalla com va entrar a formar part del grup de segrestadors i la relació que va mantenir amb la farmacèutica durant els 492 dies de segrest.

A Maria Àngels Feliu la van segrestar al garatge de casa la nit del 20 de novembre de 1992.

Segons explica Sebastià Comas, uns dies abans un company de colla es va aprofitar de la seva "generositat" i li va demanar que li deixés la furgoneta "per fer una mudança". "A mi em deien, com menys sàpigues, millor".

Dies després es va trobar davant de la casa de Ramon Ullastre a Sant Pere de Torelló i aquest li diu que l'ajudi a treure del maleter un "pajaritu":

"Em fa entrar al garatge i obre la porta del maleter i sento el gemec d'una dona. Jo, és clar, em va impressionar, perquè aquella dona ni es veia, anava ben tapada... I penso, l'has atropellat. I ell amb aquella mirada que em va fer vaig pensar "Bueno això és el pajaritu".


Comença així la història d'un segrest que, segons la versió de Comas, "havia de ser un segrest exprés", d'un parell o tres de dies, i que va acabar sent el segon segrest més llarg a Espanya, només superat pel del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, que va estar 532 dies segrestat per ETA.


Segons explica, els segrestadors esperaven cobrar de seguida el rescat: "No sé si eren 300 milions que demanaven. Jo pensava que cobrarien ràpid. Però es veu que no"

En el garatge d'aquesta casa es va construir el zulo on va estar segrestada Maria Àngels Feliu (3cat)

Comas ha donat pocs detalls de com van ser aquells 492 dies de segrest i s'ha volgut centrar en com va ser el moment de l'alliberament de la farmacèutica. La va portar fins a una nau "a l'altura de Lliçà abans d'arribar a Granollers".

" Li vaig donar 200 pessetes perquè pogués telefonar a casa i beure alguna cosa. I li vaig demanar que comptés fins a 1.000 abans de moure's perquè a mi em donés temps de marxar cap a França".


Segons explica, quan el van detenir i durant el judici, esperava que el testimoni de Maria Àngels Feliu ajudés a demostrar que "jo no era cap delinqüent, que vaig fer tot el que podia per fer-li l'estada més fluida". Fins i tot li va demanar a la seva mare "que no gastés ni un duro en advocats".

"Vaig dir a la meva mare que a mi em defensaria la Feliu"


L'entrevista sencera a Sebastià Comas es pot recuperar al 3Cat:

 

Catalunya Ràdio va dedicar una sèrie de podcasts a la història del segrest de Maria Àngels Feliu. També es pot recuperar a 3cat.

ARXIVAT A:
JudicialPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut