Plataforma Castor
Plataforma Castor
Barcelona

El Santander, CaixaBank i Bankia reclamen 1.350 milions al govern espanyol per Castor 

RedaccióActualitzat

EL Santander, CaixaBank i Bankia han presentat un recurs al Tribunal Suprem contra el govern espanyol perquè els torni el crèdit de 1.350 milions per tancar la plataforma Castor.

El 2014, i mitjançant un decret llei, el govern espanyol reconeixia que s'havia d'abonar una compensació als socis de la plataforma (Escal-UGS), encapçalats per la constructora ACS de Florentino Pérez. I, per pagar aquesta indemnització, l'Estat va demanar diners a aquests tres bancs, amb un préstec a 30 anys.

 

 


Fórmula invalidada pel Constitucional

Per obtenir els diners necessaris per tornar aquest crèdit de 1.350 milions, el govern de Mariano Rajoy va decidir que s'aplicaria un recàrrec a la factura del gas.

La decisió es va adoptar a través d'un procediment d'urgència, un decret llei. El deute, tècnicament, l'assumiria l'empresa Enagás -de participació pública-, i es liquidaria a través de la Comissió dels Mercats i la Competència (CNMC).

Aquesta fórmula, molt criticada des del principi, va acabar a la taula del Constitucional, que, l'any 2017, va invalidar-la. No va entrar en el fons de la qüestió -la indemnització-, però va considerar que el procediment via decret llei no estava justificat.

Els pagaments es van aturar, i la banca porta mesos sense cobrar les lletres del crèdit, uns 6,7 milions d'euros mensuals.

Per resoldre-ho, primer va presentar un recurs davant del govern espanyol, però, com que no han rebut resposta, ara han optat per acudir al Suprem per demanar recuperar la part del préstec que encara no han cobrat, més els "danys causats".

ARXIVAT A:
Castor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut