Madrid

Sánchez reitera el "no" a Rajoy i li demana que fixi una data per a la investidura

El líder del PSOE acusa Rajoy de ser el causant del bloqueig institucional que viu Espanya a causa de la seva "indefinició" sobre la data de la investidura

RedaccióActualitzat

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha reafirmat en la negativa del seu partit a facilitar la investidura de Mariano Rajoy i ha emplaçat el líder popular a fixar "data i hora" del debat d'investidura abans que acabi la setmana. Sánchez ha acusat Rajoy de ser el causant del bloqueig institucional que viu Espanya a causa de la seva "indefinició" sobre la data de la investidura.

En una compareixença després de la reunió de la direcció socialista al Congrés dels Diputats, Sánchez ha valorat la roda de premsa que havia fet Rajoy minuts abans i l'ha qualificat de "presa de pèl als espanyols" i d'una actuació "impròpia d'un candidat a la presidència del govern". El líder socialista ha lamentat que l'actual president en funcions no hagi aclarit ni la data de la investidura ni si accepta les condicions de Ciutadans ni quin programa de govern presentarà. Per Sánchez, Rajoy té "l'obligació moral" d'acudir al Congrés per intentar ser investit

Per emfasitzar la necessitat de fixar una data per al debat d'investidura, Sánchez ha anunciat que, si Rajoy no marca un dia abans que acabi la setmana, registrarà una iniciativa a la cambra baixa per instar la presidenta del Congrés, Ana Pastor, a parlar amb el candidat designat pel rei i decidir un dia.

Un 'no' ideològic i ètic

El candidat socialista ha remarcat que, per totes aquestes raons, el PSOE no pensa moure's del vot contrari a la investidura de Rajoy. Sánchez ha explicat que es tracta d'una decisió moguda per una convicció ideològica i també ètica, perquè considera que el PP ha d'assumir la seva responsabilitat pels casos de presumpta corrupció en què està implicat.

Navarro critica les presses relatives

A l'entrada de la reunió, la vicepresidenta segona del Congrés, Micaela Navarro, ha aprofitat per criticar el marge donat per Ciutadans al PP per respondre a les sis condicions per obrir la negociació per la investidura:

"És difícil d'entendre que a un partit se li donin deu dies de marge per pronunciar-se sobre una proposta política."

Segons Navarro, això contrasta amb les presses amb què s'exigeix al seu partit que faciliti la investidura. Navarro ha dit que el PSOE "és un partit seriós que no canvia de posició cada 24 hores", i ha instat PP i Ciutadans a resoldre els seus problemes i no passar-los als altres.

Iceta, en auxili de Sánchez

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va obrir la porta aquest dimarts a estudiar alternatives si Rajoy fracassa. Per Iceta, aquestes alternatives són un candidat d'una altra força política, un candidat del PP que no sigui Rajoy o bé un candidat independent.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut