Madrid

Rajoy rep l'autorització per negociar amb C's però nega que s'hagin debatut les sis condicions de Rivera

El candidat del PP reclama al PSOE que faci "un pas" per evitar noves eleccions

Actualitzat

El Comitè Executiu del PP ha donat carta blanca a la direcció del partit per negociar les sis condicions de Ciutadans per votar a favor de la investidura de Mariano Rajoy. Tanmateix, el comitè no s'ha pronunciat sobre si accepta o no els requisits d'Albert Rivera, sobre els quals aquest dimarts Fernando de Páramo va insistir que no cedirien ni una coma.

En el torn de preguntes, Rajoy ha dit que en la reunió no s'ha parlat de les sis condicions de Ciutadans i s'ha limitat a dir que la direcció del partit havia rebut l'autorització per negociar amb la formació taronja. El candidat dels populars ha negat que la convocatòria del Comitè Executiu Nacional fos per debatre les condicions que va posar Rivera sobre regeneració democràtica i lluita contra la corrupció. Tanmateix, la setmana passada el mateix Rajoy va anunciar a Twitter que convocava la reunió precisament per sotmetre "a debat i aprovació" aquestes condicions.

 

Rajoy ha insistit en la necessitat de formar govern i acabar amb una "situació d'interinitat que pot tenir conseqüències molt negatives en un futur". Pel president del govern en funcions, evitar una nova repetició electoral és una prioritat per encarar qüestions com els pressupostos o les mesures de reducció del dèficit que cal presentar a la Comissió Europea abans del 15 d'octubre.

"Aquesta situació no pot continuar durant gaire temps: és dolenta per a Espanya i la urgència avui és formar un govern i que no es repeteixin eleccions."

En dues ocasions, Rajoy ha dit que, des de la Segona Guerra Mundial, a cap país europeu s'han hagut de repetir les eleccions "perquè els escollits no fossin capaços de posar-se d'acord", però no ha tancat la porta a la possibilitat que això passi ara a Espanya.

Missatge al PSOE

El candidat del PP a la presidència ha assegurat que aconseguir el vot favorable de Ciutadans seria un avenç, però que la investidura encara no seria possible. Per aconseguir-ho, Rajoy ha enviat un missatge als socialistes i ha recordat que la investidura i la formació d'un govern no són possibles sense un canvi de posició del PSOE, que aquest mateix dimecres ha insistit que no votaran a favor de Rajoy.

"Ciutadans ha fet un pas, el PSOE de moment no n'ha fet cap. Sense aquest pas no és possible que la investidura tiri endavant."

El candidat del PP ha alertat que "la responsabilitat" de desbloquejar la situació política i evitar unes terceres eleccions "no pot ser només del PP, la responsabilitat és de tots". És per això que ha obert la porta a reunir-se en els propers dies amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per saber si vol "una repetició d'eleccions" i conèixer el seu "criteri sobre quina és la data que considera millor per a la investidura".

Una reunió amb absències notables

El president del govern espanyol en funcions i candidat dels populars a la reelecció ha presidit el Comitè Executiu del partit, que ha començat a dos quarts d'una. A la reunió no hi han assistit ni Rita Barberà ni Vicente Martínez Pujalte, tots dos amb causes obertes per corrupció.

Rajoy ha fet un tuit des de la reunió, durant la qual ha defensat acceptar les condicions de Rivera i començar a negociar amb Ciutadans:

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut