Madrid

Rajoy accepta l'encàrrec de formar govern però no garanteix que vagi a la investidura

Després de la reunió amb el rei, el líder del PP anuncia que obrirà a partir d'ara un procés de negociacions amb els partits constitucionalistes per intentar arribar a "un govern estable i sòlid com abans millor".

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy està disposat a sotmetre's a la investidura, però deixa oberta la porta a la possibilitat de renunciar-hi si no disposa dels vots per superar-la. El procés d'investidura no serà, però, la setmana que ve, que és quan pretenia fer-ho el líder del PP. Rajoy accepta l'encàrrec del rei i obrirà una nova ronda de contactes per intentar trobar acords per formar "un govern estable i sòlid".

Després de la reunió amb el monarca al palau de la Zarzuela, que ha durat una hora, el president espanyol en funcions s'ha compromès a fer "tots els esforços possibles per arribar als acords que Espanya necessita". "Espanya necessita un govern ja!", ha afirmat Rajoy amb rotunditat.

El líder del PP ha avançat que demà mateix reprendrà les negociacions amb altres formacions. Informarà del resultat d'aquests contactes "en un termini raonable de temps". Rajoy ha remarcat que l'objectiu principal és evitar unes terceres eleccions després de set mesos de govern en funcions. En aquest sentit ha apel·lat a respectar la voluntat expressada pels espanyols a les urnes i aconseguir "com més aviat millor" la formació de l'executiu. El president espanyol no ha volgut donar cap data concreta.

En una roda informativa a La Moncloa, Rajoy ha tornat a reclamar a la resta de formacions que "col·laborin" per evitar "el fracàs" d'uns nous comicis. Ha assegurat que el "desafiament" del Parlament amb l'aprovació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent és un dels "arguments poderosos" que fan urgent la formació d'aquest govern.

Felip VI ha tancat d'aquesta manera la tanda de converses que ha mantingut amb els líders polítics des d'aquest dimarts. Un cop tancada aquesta ronda, el rei ha comunicat a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el resultat de les consultes.

Aquest migdia, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha cedit tota la iniciativa política a Mariano Rajoy i li ha demanat que se sotmeti a la investidura com a candidat a president del govern espanyol. Sánchez, que ha reiterat que votarà contra Rajoy, ha sortit de l'audiència amb el rei descartant-se com a candidat alternatiu.

Abans, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha reconegut que cada cop està més lluny un govern d'esquerres i el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha emplaçat el PSOE a facilitar la investidura de Rajoy amb una abstenció.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut