Madrid

Rivera posa sis condicions de "regeneració democràtica" per negociar el suport a Rajoy

El líder de Ciutadans afirma que "els espanyols volen canvis, però també govern", i exigeix al líder del PP que fixi data per a la investidura

RedaccióActualitzat

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha fet aquest dimarts a la tarda una compareixença davant la premsa per explicar les condicions que posarà aquest dimecres al líder del PP, Mariano Rajoy, per seure a negociar el suport del seu partit en el debat d'investidura. Amb aquest moviment, el partit taronja vol forçar Rajoy a acceptar compromisos que permetin acostar posicions entre els dos partits.

Rivera ha afirmat que l'executiva de Ciutadans ha aprovat aquest dimarts al migdia sis condicions de "regeneració democràtica" per exigir a qui vulgui el seu suport:

  1. Apartar de qualsevol càrrec públic qui estigui imputat per casos de corrupció política.
  2. Eliminar els aforaments davant la llei, i que als polítics els jutgin els jutjats de primera instància.
  3. Pactar una nova llei electoral amb llistes desbloquejades que permetin votar directament els candidats.
  4. Acabar amb els indults a polítics corruptes.
  5. Limitar els mandats a vuit anys.
  6. Crear una comissió parlamentària de transparència per investigar el cas Bárcenas.

El líder de Ciutadans ha precisat que només està disposat a negociar amb qui tingui encàrrec de formar govern, i ha afegit que l'acceptació d'aquestes condicions només podran donar pas a una negociació quan hi hagi fixada una data per al debat d'investidura.

Intentar el "pla B"

Albert Rivera ha dit que el seu partit fa aquesta proposta després que el que ha anomenat "pla A" –és a dir, la també anomenada "gran coalició" entre el PP, el PSOE i Ciutadans, fracassés. Ha repartit la responsabilitat d'aquest fracàs a parts iguals entre els dos partits. El PP per no haver-se volgut renovar, i el PSOE, per haver-se "desentès d'Espanya".

El líder de Ciutadans ha remarcat que ja fa 274 dies des que es van convocar les eleccions del 20-D i 41 dies des del 26-J i la situació continua bloquejada. Per això ha dit que el seu partit, en l'executiva reunida aquest migdia, s'ha preguntat què podia fer per contribuir al desbloqueig perquè, ha dit, "els espanyols volen canvis, però també govern":

"Després que la vella política hagi fracassat en el seu intent de desbloquejar Espanya, la nova política no pot fer el mateix. Nosaltres no podem fer el mateix que el PP i el PSOE. La resignació no és un camí i el fracàs no és una solució. Per tant, en aquest moment important d'Espanya, i també delicat, en el qual hi ha molts riscos, però també moltes oportunitats, hem de fer un pas, ens hem de mullar, hem d'intentar buscar solucions que avui no tenim."

Comunicació prèvia a Rajoy

A preguntes dels periodistes, Rivera ha precisat que només està disposat a considerar la negociació si aquest mateix dimecres, després de la reunió, té el convenciment que Mariano Rajoy i el PP accepten de bon grat signar les condicions.

Ha admès que ha parlat amb Rajoy abans de la roda de premsa i li ha passat el document amb les condicions perquè tingui temps de preparar-s'ho i treballar-ho amb els seus col·laboradors. Rivera s'ha mostrat relativament optimista sobre la possible acceptació, afirmant que el PP ha acceptat condicions idèntiques en algunes comunitats autònomes.

El líder de Ciutadans ha dit que no contempla una negociació per entrar al govern, i que això només seria possible amb un govern "net i nou", però que la situació no ho permet. Ha afegit que l'únic que estan intentant és "desembussar" el bloqueig, i que s'estan esforçant per trobar-hi solucions.

Primeres reaccions

Diversos polítics han reaccionat a la proposta de Rivera. El líder de Podem, Pablo Iglesias, insisteix que la suma de PP i C's no arriba a la majoria absoluta i que "continua sent possible una alternativa":

 

Des del Partit Demòcrata Català, Marta Pascal ha considerat que el pacte PP-C's "ja està cuinat":
 

 

Amb més ironia s'ho ha agafat el republicà Gabriel Rufián:

 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut