Scholz i Sánchez, passant revista a les tropes aquest dimecres a la Corunya (EFE/Lavandeira jr)
Scholz i Sánchez, passant revista a les tropes aquest dimecres a La Corunya (EFE/Lavandeira jr)

Sánchez i Scholz pressionen Macron i demanen que el Midcat estigui operatiu el 2025

Per primera vegada, el canceller alemany dona suport obertament al gasoducte entre la península Ibèrica i la resta d'Europa

Actualitzat

Aposta conjunta d'Espanya i Alemanya a favor del Midcatel gasoducte per transportar gas que està aturat a Hostalric.

El canceller alemany, Olaf Scholz, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han reclamat reprendre la construcció del Midcat perquè estigui operatiu el 2025. A més, insten la Comissió Europea i totes les parts involucrades a negociar en un missatge cap al president francès, Emmanuel Macron, principal detractor d'un projecte que considera que "no és necessari".

En una cimera hispano-alemanya a la Corunya, Sánchez i Scholz han firmat un pla d'acció conjunta en què assenyalen que la construcció d'un gasoducte que creui els Pirineus és de "crucial importància". Els dos mandataris creuen que, així, la UE aconseguiria un mercat intern de l'energia "veritable i robust", a més d'accelerar la transició verda i l'autonomia estratègica de la Unió.

Dues canonades a les instal·lacions d'Enagas a Hostalric, on finalitza el Midcat
Dues canonades a les instal·lacions d'Enagas a Hostalric, on acaba el Midcat (ACN/Aleix Freixas)


Primer suport explícit de Scholz al Midcat

En una compareixença al final de la cimera, Scholz ha expressat el "suport de manera explícita" a la connexió entre la península Ibèrica i la resta de la UE a través del Midcat amb l'objectiu de contribuir al subministrament energètic del continent.

La connexió a través dels Pirineus permetrà, segons els caps de govern alemany i espanyol, contribuir a la descarbonització de les economies de tots dos països. Per Scholz, el Midcat és un element "clau" en aquest objectiu:

"Ens fan falta més interconnexions a Europa."

És la primera vegada que el canceller alemany aposta explícitament per acabar la construcció del Midcat. L'agost passat, Scholz va reclamar un gasoducte que connectés Espanya i Portugal amb la resta d'Europa. Sense referir-s'hi explícitament, era fàcil deduir que el canceller alemany parlava del Midcat.

Scholz ha apuntat que aquest tipus de projectes potser no són "rendibles" en un primer moment, però "és millor tenir-los per ajudar-se mútuament" perquè hi ha vies de transport que no funcionen, en al·lusió al Nord Stream.

El canceller ha assenyalat que les "capacitats de les noves terminals i l'ampliació de capacitats dels gasoductes" no només serveixen per abastir Alemanya, sinó que també poden beneficiar països de Centreeuropa a través de les xarxes de transport de gas. Ha assegurat que les decisions sobre l'augment de les capacitats i les interconnexions gasistes són "de llarg abast".

Scholz ha reconegut que, tot i que la UE tenia una falta d'independència en el subministrament energètic, ha pogut resoldre's ràpidament.

En el document de la cimera, Espanya i Alemanya també han firmat acords sobre defensa, sostenibilitat, compromís amb la UE i l'OTAN i educació.

Els caps de govern espanyol i alemany, en la cimera hispano-alemanya de La Corunya
Els caps de govern espanyol i alemany, en la cimera hispano-alemanya de la Corunya (EFE/Lavandeira)

Scholz defensa que el Midcat podrà transportar hidrogen

El canceller alemany ha pronosticat que si el Midcat arriba a culminar-se, en un futur permetrà transportar hidrogen des de la península Ibèrica cap a la resta del continent, com també defensa La Moncloa.

En el pla d'acció acordat aquest dimecres, tots dos països defensen la necessitat d'impulsar un corredor de l'hidrogen que connecti Espanya amb França a través dels Pirineus, el Midcat.

La construcció del Midcat és una de les principals reivindicacions d'Espanya a la UE en els últims mesos. El govern espanyol creu que el gasoducte permetrà combatre la inestabilitat energètica que pateix el continent després de la invasió russa d'Ucraïna i l'encariment dels mercats energètics.

Fins ara, França ha rebutjat el Midcat perquè creu que amb les interconnexions que hi ha actualment entre tots dos països ja n'hi ha prou i que no s'estan utilitzant al màxim de la seva capacitat.

Macron: "És França que exporta gas a Espanya"

El president francès, Emmanuel Macron, ha respost a Sánchez i Scholz i ha remarcat que és França que exporta gas a Espanya, com a argument en contra de la necessitat de construir el Midcat.

"Utilitzem a ple rendiment els gasoductes que hi ha? No, estem al 50% o al 60%. Avui puja gas de forma massiva? No, és França la que exporta gas a Espanya"

Macron s'ha preguntat també quant trigaria a construir-se el gasoducte i ha subratllat que la idea de la UE no és continuar important gas de tercers països, sinó "anar cap a l'hidrògen".

El president francès ha assenyalat que cal produir més electricitat i tenir una estratègia renovable i nuclear.

El president francès, Emmanuel Macron
El president francès, Emmanuel Macron (EFE/Filip Singer)

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezAlemanyaMidcat
Anar al contingut