El gas podria arribar a Europa des de Catalunya d'aquí vuit mesos, segons la ministra Ribera

L'endemà que Alemanya defensés el gasoducte des de la península Ibèrica, la ministra de Transició Ecològica veu viable el projecte del Midcat amb finançament europeu

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, diu que el gasoducte que ha d'unir Catalunya i França pels Pirineus podria estar enllestit en menys d'un any. El projecte del MidCat trigaria a estar operatiu "vuit o nou mesos" en el "costat sud", segons la ministra.

Es tractaria d'acabar les obres, que ara estan bloquejades a Hostalric, a la comarca de la Selva, i que França completés la seva part, amb la implicació de la Unió Europea.

La vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, després de la reunió amb els responsables autonòmics
La vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, després de la reunió amb els responsables autonòmics (EFE/Chema Moya)

En plena espiral de preus, dijous el canceller alemany, Olaf Scholz, va defensar la connexió entre la península Ibèrica i el centre d'Europa. Tot i que no el va citar explícitament, el Midcat hi encaixaria de ple i la ministra ha parlat ara d'aquesta solució. La dependència del gas rus urgeix els països europeus a buscar alternatives.

"S'hauria d'haver construït una connexió entre Portugal, Espanya, i a través de França, fins a l'Europa central", va dir Scholz.

Des del govern espanyol, insisteixen que el gasoducte serviria també per transportar hidrogen renovable. És, de fet, la condició que hi posa la ministra de Transició Ecològica, que veu viable el projecte amb finançament europeu. Creu que en vuit o nou mesos l'obra estaria acabada, tot i que, a la pràctica, sempre depèn del que faci el govern francès.

La col·laboració de França és "fonamental", ha dit la ministra en declaracions a TVE: "té poc sentit que nosaltres correm molt si, del costat francès, es converteix en un carreró sense sortida", ha afegit.

Un projecte abandonat

El Midcat es va iniciar el 2010, però es va abandonar fa tres anys per manca d'interès tant d'Espanya com de França i la canonada es va quedar aturada a Hostalric.

Si es completa, permetria doblar el gas que la xarxa peninsular pot subministrar a l'europea, dels 7.000 milions de metres cúbics actuals per Euskadi i Navarra a més de 15.000.

Quan va tornar a plantejar-se el projecte, a principis d'any, des del territori ja van rebre-ho amb escepticisme, especialment col·lectius ecologistes, que ara han insistit a rebutjar-lo. Organitzacions com Ecologistes en Acció reclamen que es busqui un altre model energètic i que es redueixi el consum, en comptes de fer més infraestructures gasistes.

El gasoducte Midcat d'Hostalric a la frontera podria estar acabat abans d'un any
L'any 2019 es va frenar el projecte del Midcat (CCMA)

En un tuit, el president de la Generalitat ha celebrat que Alemanya vulgui posar fil a l'agulla amb el Midcat i ha reivindicat també les possibilitats per a l'hidrogen verd, una aposta econòmica per a Catalunya.

La consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, també ha aprofitat per reclamar que s'enllesteixi un altre projecte en paral·lel, el corredor mediterrani, amb la pressió d'Europa.

 

ARXIVAT A:
EnergiaMidcat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut