Iglesias i Sánchez, aquest dimarts al Congrés dels Diputats (Reuters / Juan Medina)
Iglesias i Sánchez, aquest dimarts al Congrés dels Diputats (Reuters / Juan Medina)
Madrid

Sánchez i Iglesias es troben en una reunió no prevista a la Moncloa

Els dos líders s'han trobat de cara a la investidura, quan falten pocs dies perquè el rei comenci la ronda de contactes amb els líders polítics

Actualitzat

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, han mantingut una reunió aquest dijous de cara a la investidura del líder socialista.

Segons ha avançat Antena 3, la trobada, que no figurava a l'agenda de cap dels dos líders, ha estat a quarts de cinc de la tarda. De la conversa entre Sánchez i Iglesias no n'han transcendit detalls.

Aquesta reunió arriba l'endemà que Sánchez assegurés que un acord d'investidura amb Esquerra seria "públic" i "sota el paraigua de la Constitució".

Els republicans han expressat el seu malestar per les declaracions de Sánchez i fonts del partit han apuntat que eren una manera de "fer pressió" davant les presses per tirar endavant la investidura. Els vots dels independentistes són imprescindibles per fer realitat l'acord del PSOE i Unides Podem.

Aquest dimecres, el PSOE també es va reunir amb JxCat, en la primera trobada oficial amb la formació liderada per Carles Puigdemont.

 

 

Iglesias demana consolidar el bloc de la moció de censura

Mentrestant, el soci del PSOE i potencial vicepresident de l'executiu, Pablo Iglesias, ha donat la raó a Pedro Sánchez i ha dit que "només faltaria" que l'acord d'investidura se sortís dels límits de la legalitat.

En la presentació d'un llibre al Congrés dels Diputats, Iglesias també ha enviat un missatge conciliador a Esquerra i ha assenyalat que la formació republicana "està cridada" a guanyar les properes eleccions al Parlament, presidir la Generalitat i, en conseqüència, ser l'encarregada de "dirigir el diàleg" de la Generalitat i el govern espanyol.

A més a més, el líder de Podem ha subratllat que el bloc de la moció de censura que el 2018 va portar Sánchez a la presidència del govern, en el qual hi inclou ERC, PNB i Bildu, "està cridat a assumir la responsabilitat de la direcció de l'Estat".

Les negociacions sobre la investidura s'estan fent amb discreció, des que Sánchez i Iglesias anunciessin un acord per a la constitució d'un govern de coalició el 12 de novembre passat.

 

Sánchez i Iglesias, en la signatura de l'acord per un govern de coalició (Reuters / Sergio Pérez)

 

El rei concentra les consultes en dos dies

La reunió arriba pocs dies abans que el rei Felip VI comenci la ronda de contactes amb els líders polítics, que hauria de culminar amb la proposta d'un candidat a la investidura, que, molt probablement, serà Pedro Sánchez.

Les consultes del monarca començaran dimarts que ve i es concentraran en dos dies, el 10 i l'11, perquè el dilluns 9 és festiu a la Comunitat de Madrid i el dijous Sánchez ha de viatjar a Brussel·les per participar al Consell Europeu.

Aquest dimecres, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va portar al rei la llista de les formacions polítiques, en què no hi figuren representants d'Esquerra, Bildu, BNG i la CUP -que renuncien a reunir-se amb el cap d'Estat-. En total, 19 formacions passaran per La Zarzuela en 48 hores.

La primera jornada de consultes del rei coincidirà amb una altra reunió entre socialistes i republicans, després que a la d'aquest dimarts acordessin activar la "via política".

 

El rei Felip i Meritxell Batet, després de reunir-se (EFE / Ballesteros)

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NInvestiduraPedro SánchezPablo CasadoPSOEUnides Podem
Anar al contingut