Madrid

PSOE i ERC aposten per "activar la via política" i s'emplacen a reunir-se el dia 10

En un comunicat conjunt, les delegacions dels dos partits coincideixen que a Catalunya hi ha "un conflicte polític"

R. RadóActualitzat

Poques hores després de la sessió constitutiva del Congrés, el PSOE i Esquerra s'han tornat a reunir per intentar desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez.

En acabar la reunió, les delegacions dels socialistes i els republicans han emès un comunicat conjunt en què coincideixen que a Catalunya hi ha "un conflicte polític" i que cal "resoldre'l políticament":

"En aquesta segona trobada s'han reafirmat que hi ha un conflicte polític, i que hem de resoldre'l políticament. I en aquest sentit hem avançat en la reflexió per activar la via política buscant els instruments necessaris per al seu encarrilament."

En el comunicat, molt breu, els dos partits constaten que tenen "una sensibilitat social compartida" en la recuperació de drets civils, laborals i socials.

 

 

Els equips negociadors dels dos partits han estat els mateixos que en l'anterior reunió: Marta Vilalta, Gabriel Rufián i Josep Maria Jové, per part dels republicans; i José Luis Ábalos, Adriana Lastra i Salvador Illa per part socialista.

Fonts d'Esquerra han dit a TV3 que es mantenen en el no i que són "lluny encara, però es fan passos". Els republicans asseguren que "és molt rellevant" l'activació de la via política perquè fins ara "no ho estava".

Esquerra apunta que, quan el comunicat parla dels "instruments necessaris" es fa refereix "a la mesa de negociació, que s'està concretant". En aquest sentit, no hi ha acord sobre la comissió bilateral, que creuen que "no és l'espai per a la mesa de negociació".

Després de la reunió de dijous de la setmana passada, els equips negociadors han reprès el diàleg l'endemà que Sánchez ha deixat la porta oberta a la investidura al gener. El PSOE arriba a la trobada assumint que Esquerra té menys pressa que ells per arribar a un acord.

La trobada ha començat poc abans de les sis de la tarda, quan ha arribat Lastra de l'hospital:

 

 

Adriana Lastra sortint en cadira de rodes de l'hemicicle (EFE / Ballesteros)

 

Ajornada la reunió amb JxCat per la lesió de Lastra

D'altra banda, la reunió entre el PSOE i JxCat prevista per a aquest dimarts a la tarda per parlar sobre la investidura de Pedro Sánchez s'ha hagut d'ajornar a causa de la lesió que ha tingut la portaveu socialista, Adriana Lastra, durant la sessió constitutiva del Congrés.

La reunió s'havia de fer a les quatre de la tarda, però Lastra s'ha fet un esquinç al turmell mentre baixava del seu escó per posar la papereta a l'urna en la primera votació de la presidència del Congrés.

Lastra s'ha lesionat i ha sortit de l'hemicicle en cadira de rodes.

 

 

La diputada de JxCat Laura Borràs ha explicat que han acordat que Lastra rebés les atencions mèdiques necessàries i que la reunió entre totes dues formacions quedava ajornada.

Finalment, la reunió serà aquest dimecres, a les 11 del matí.

 

Borràs, acompanyada de diputats de JxCat, al pati del Congrés

 

En declaracions als mitjans al pati del Congrés, Borràs ha explicat que s'ajornava la reunió perquè Lastra pogués anar a l'hospital a fer-se una radiografia:

"Segurament les expectatives estaven posades en aquesta reunió, però la salut de la portaveu passa al davant i ens hem posat d'acord a ajornar la reunió fins a saber el resultat de les proves que es farà a l'hospital."

Borràs també ha lamentat la presència de Vox a la mesa de la cambra baixa:

"La mala notícia, que lamentem, és que l'extrema dreta forma part de la mesa i té aquest caràcter de normalitat democràtica el que no hauria de ser-ho. Tot i això, hem participat en el cordó sanitari per poder impedir que aquesta presència encara fos més nombrosa."

El mateix dia que la Fiscalia ha demanat al Suprem que la investigui, Borràs ha assegurat que no ha comès cap delicte i que està "molt orgullosa" de la feina feta al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes:

"Hem denunciat des del primer moment que és una causa amb una motivació política. Totes les feines que es van fer a l'ILC es van fer i es van fer ben fetes."

La portaveu de JxCat ha dit que s'ha assabentat de la petició del ministeri públic pels mitjans de comunicació i no a través dels seus advocats.

 

ARXIVAT A:
Investidura
Anar al contingut