Madrid

Sánchez dóna suport a Rajoy però reclama "una solució política" per a Catalunya a partir del 21-D

El líder del PSOE s'ha reunit amb Rajoy a La Moncloa, just abans que el president del govern es trobés amb el rei al palau de La Zarzuela

RedaccióActualitzat

"Unitat, legalitat i política". El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha sortit de la reunió amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb aquesta recepta per afrontar la crisi política a Catalunya. Els líders dels dos principals partits espanyols s'han reunit aquest dimarts a la tarda per analitzar la resposta a la resolució d'inici del procés de "desconnexió democràtica" de l'Estat iniciada al Parlament de Catalunya.

Sánchez ha volgut manifestar el "suport" dels socialistes al recurs del govern espanyol del Tribunal Constitucional, anunciat per Rajoy i avalat aquest mateix dimarts pel Consell d'Estat. També ha proclamat el "compromís" del seu partit amb "la democràcia, l'estat de dret i la defensa de les llibertats i els drets dels ciutadans que ara mateix són a Catalunya i veuen conculcats els seus drets":

"Davant del desafiament del secessionisme a l'ordre constitucional i a la legalitat democràtica, l'estat no només té el dret sinó també el deure d'articular totes les mesures necessàries per restaurar la legalitat democràtica i la Constitució."

Al mateix temps, però, també ha insistit que, "amb la mateixa contundència i determinació" cal buscar "una solució política" per a Catalunya. Aquesta solució política, ha assenyalat el líder del PSOE, caldrà buscar-la a partir de l'endemà de les eleccions, 21 de desembre, "un cop s'asseguri la legitimitat democràtica" i "es garanteixi l'ordenament constitucional".

El cap de l'oposició ha transmès "un missatge de confiança" a catalans i espanyols i ha insistit que "des de la legalitat i també des de la política" es pot afrontar el que ha qualificat de "desafiament secessionista" per "renovar la convivència que ara mateix està posada en qüestió pels sobiranistes".

"Sóc dels convençuts que la majoria de catalans no vol la ruptura, no vol la secessió que està plantejant l'independentisme; el que volen és renovar el seu pacte de convivència pels camins que estableix la Constitució."

Sánchez ha dit que el sobiranisme comet un "error històric" quan no interpreta que "Catalunya només pot avançar unida" i ha alertat que "el final" del projecte independentista "només és la frustració i la divisió de la societat catalana".

Rajoy també es troba amb Felip VI
 


 El rei ha rebut en La Zarzuela el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en el seu habitual despatx setmanal, en què aquest l'ha informat de les mesures que té previst portar a terme l'executiu contra la proposta de  la resolució independentista per començar la desconnexió. El rei, a més, ha anul·lat tota l'agenda d'aquest dimecres al matí coincidint amb el Consell de Ministres extraordinari.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut