Torra: "Cal confinar tot Catalunya"

El president de la Generalitat espera la concreció de l'estat d'alarma i demana al govern espanyol, que ostenta les competències, "posar en marxa el confinament sencer del país al més aviat possible"

RedaccióActualitzat

"És el moment de confinar-nos." El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat el confinament de tot Catalunya en una roda de premsa aquest divendres a la nit. Torra explica la mesura per l'evolució de la malaltia, que ja arriba als 500 contagis al país. Assegura que la situació exigeix "mesures més dràstiques".

"Creiem que hem de confinar tot Catalunya. Tenim capacitat per fer-ho. Hem de ser solidaris."

Torra ha explicat que ha demanat a l'Estat espanyol que "ajudi amb el tancament ports, aeroports i transport ferroviari". Assegura que el govern ha adreçat la petició al president espanyol, Pedro Sánchez, que és el que té les competències. La Generalitat espera resposta aquest dissabte, quan s'ha de concretar l'anunci d'estat d'alarma. Tot i això, Torra ha destacat que la decisió és a Catalunya:

"Fins ara, qui ha decidit les mesures ha estat Catalunya i ho seguirem fent."

Torra no ha concretat el període de temps d'aquest confinament.

Assegura que el govern s'anticipa a una evolució "massa ràpida" del coronavirus a Catalunya i ha agraït la "solidaritat" i el "sacrifici dels ciutadans". L'objectiu és reduir els contactes socials i, per tant, també els possibles contagis. El president Torra assegura que la pandèmia "ens posa a prova" i diu que la societat demostrarà que "és solidària i responsable".

Adreçant-se a la ciutadania, Torra ha demanat que s'evitin els viatges i qualsevol activitat "que no sigui imprescindible":

"És el moment de frenar, d'aturar-nos, d'evitar moviments que puguin perjudicar-nos."

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha definit la situació al TN Vespre com a "confinament solidari". És a dir, hi ha llibertat de moviments, però la Generalitat demana a la ciutadania que eviti sortir de casa.

Buch ha diferentciat el confinament a tot Catalunya del de la conca d'Òdena, on hi ha un "confinament perimetral" i, per tant, hi ha llibertat de moviment dins la població.

"La llibertat de moviments hi és, però la recomanació és que es limiti al màxim"

Així ho han explicat també els Mossos:

 

Roda de premsa sense públic

Aquest anunci històric s'ha fet en una breu roda de premsa sense públic. Ha durat uns cinc minuts i les preguntes dels periodistes han estat per via telemàtica, per les restriccions contra la malaltia. Les preguntes s'han fet a través d'una pantalla.

 

El president Torra ha respost les preguntes dels periodistes per via telemàtica

El president Torra ha respost a les preguntes dels periodistes per via telemàtica

 

Àrees comercials tancades i estat d'alarma

Aquest divendres al matí, la Generalitat ja ha concretat un nou paquet de mesures per frenar el coronavirus. S'ha ordenat el tancament de les àrees comercials, excepte aquelles parts destinades a productes de primera necessitat, com alimentació i medicaments. També tanquen els locals d'oci, com les discoteques, i els gimnasos. I el mateix passa amb les pistes d'esquí.

Poques hores després, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat l'estat d'alarma per 15 dies a partir de demà. Aquest dissabte es concretaran les mesures en un consell de ministres extraordinari.

 

509 casos a Catalunya

Aquest divendres, el Departament de Salut ha explicat que els casos de coronavirus han superat el mig miler al país. Les autoritats han anunciat una reorganització de l'assistència sanitària per alleugerir la pressió sobre els professionals i els recursos del sistema.

Entre d'altres, es reprogramaran operacions i proves, es canviaran els horaris dels CAP i es demana reduir visites als ingressats i fer un ús responsable del 061.

 

Petició també de les Illes Balears

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha demanat una mesura similar a la que planteja el govern català. Assegura que ha traslladat a Pedro Sánchez que "restringeixi temporalment les connexions amb les Illes".

 

El president Torra s'ha solidaritzat amb la situació de les Illes:

 

ARXIVAT A:
Quim TorraCoronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut