Miquel Buch, Meritxell Budó i Xavier Llebaria a la roda de premsa
Miquel Buch, Meritxell Budó i Xavier Llebaria a la roda de premsa

El govern diu que "l'estat d'alarma pot vulnerar les competències" de la Generalitat

La consellera de la Presidència diu que el govern espanyol està responent "tard i malament"

RedaccióActualitzat

La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha mostrat la predisposició de la Generalitat a treballar conjuntament contra el coronavirus amb les altres administracions però denuncia una invasió de competències per part del govern espanyol en les accions que ha pres per frenar el contagi.

"No permetrem que es vulnerin les nostres competències i, a més, veient que el govern espanyol està responent tard i malament."

Budó ha explicat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha trucat al lehendakari, Íñigo Urkullu, per mostrar-li "preocupació per la confiscació de competències".

Ho ha dit després de saber-se que els ministres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat tindran competències per actuar i dictar ordres sota la direcció del president del govern espanyol mentre l'allargui l'estat d'alarma.

Budó ha insistit que "no necessitem una recentralització de les competències, i menys quan els nostres cossos de seguretat han demostrat la seva professionalitat".

"Considerem que l'estat d'alarma pot ser una vulneració competencial."

La portaveu del govern ha evitat avançar si l'executiu català emprendrà alguna acció en cas que es confirmin les intencions del govern espanyol.

Ha detallat que després de la celebració de la conferència de presidents amb Sánchez aquest diumenge "serà el moment d'analitzar els documents i fer els plantejaments oportuns".

El conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha referit a la petició que va fer aquest divendres el president Quim Torra de facilitar un confinament efectiu a Catalunya per tancar ports, aeroports i estacions. I ha afirmat que el govern espanyol encara no hi ha donat cap resposta.

"El govern espanyol hauria de prioritzar la cooperació entre administracions, i no la imposició de mesures."

Pel que fa a les incidències a Catalunya, Buch ha informat que a la conca d'Òdena "són mínimes i les anem resolent."

També ha detallat el seguiment que estan fent els Mossos del tancament dels locals d'oci nocturn.

"Al llarg d'aquesta nit, s'han fet tancar 322 locals, s'han aixecat dues actes per reiteració i ens hem trobat una majoria de locals que han respectat aquesta resolució. Aquesta nit els Mossos seguiran fent aquesta tasca."

La mobilitat, ha dit, ha baixat a la meitat d'un dissabte normal.

"A l'àrea de Barcelona hi ha una reducció del 50% en entrades i sortides de la ciutat."

Ha insistit que "com menys mobilitat hi hagi, millor. Com més ens quedem a casa, millor."

El director de l'Agència de Salut Pública, Xavier Llebaria, ha donat les últimes dades d'afectats pel coronavirus a Catalunya. Ha informat que a la conca d'Òdena hi ha 70 positius de coronavirus i han mort 3 persones.

A Catalunya hi ha 206 casos més identificats. Ara, en total, hi ha 715 casos i 8 morts. El nombre de persones aïllades és de 2.100.

Meritxell Budó, Miquel Buch i Xavier Llebaria han comparegut en roda de premsa des del Palau de la Generalitat per informar del seguiment del coronavirus.

Aspecte de la roda de premsa telemàtica de Buch, Budó i Llebaria
Aspecte de la roda de premsa telemàtica de Buch, Budó i Llebaria (ACN/Rubén Moreno-Presidència)

La compareixença arriba després de l'última actualització de les dades. Hi ha hagut dues dones mortes més i 206 casos nous en les últimes 24 hores.

Les dues dones mortes tenien patologies prèvies, però el Departament de Salut no n'ha especificat l'edat.

El govern de la Generalitat està pendent de la concreció de l'estat d'alarma per part del govern espanyol. L'executiu de Pedro Sánchez està reunit en un Consell de Ministres extraordinari que s'està allargant després d'anunciar ahir l'estat d'alarma. El govern català ha reclamat mesures per confinar Catalunya.

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Salut
Anar al contingut