Salut farà un milió de tests a la població per elaborar un mapa de la immunitat

Es faran més d'un milió de testos serològics a una part de la població, incloent-hi els 170.000 professionals sanitaris de tot Catalunya

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut farà més d'un milió de testos serològics ràpids per saber l'evolució de l'epidèmia de Covid-19 entre la població catalana. Les proves també serviran per esbrinar les diferències existents entre territoris, edats i professions, entre altres paràmetres.

Aquestes anàlisis de sang serveixen per detectar si la persona té anticossos contra el SARS-CoV-2. Aquests anticossos apareixen al cap d'un temps després de la infecció i es mantenen presents a la sang durant setmanes, si bé no se sap quantes.

També se'n poden detectar en pacients asimptomàtics, en els quals no hi ha hagut sospita d'infecció ni s'ha realitzat la prova diagnòstica amb PCR. Aquesta ultima detecta si la persona està passant la infecció en aquell moment.

Segons Salut, per establir un pla de desconfinament eficient i segur cal tenir en compte l'estat immunitari de la població. La iniciativa del milió d'anàlisis serològiques sorgeix d'un projecte de recerca ideat pels serveis de Microbiologia i d'Immunologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, amb la col·laboració d'investigadors d'IDIBAPS, d'ISGlobal i del Centre de Regulació Genòmica.
 

Sanitaris, sociosanitaris i personal de residències

Un dels col·lectius que rebran una atenció especial és el del personal sanitari, que inclou 170.000 professionals en tots els àmbits públics -sanitaris, sociosanitaris i residències. El projecte serà liderat pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i permetrà determinar el percentatge de personal sanitari de Catalunya que ha superat la infecció per SARS-CoV-2.

També s'analitzarà l'evolució de l'estat immunitari d'aquest personal durant 12 mesos i es determinarà la utilitat de tres tipus diferents de proves mitjançant plataformes automatitzades per dur a terme aquesta avaluació.

Al mateix temps, s'avaluarà la immunitat de professionals essencials no sanitaris que hagin pogut tenir risc de contagi durant les fases de confinament, com ara mossos o policies locals.

D'altra banda, es faran testos a persones que hagin informat sobre simptomatologia compatible amb la Covid-19 durant la fase de confinament. I també a persones diagnosticades com a possibles positius a les quals no això no s'hagi confirmat amb un test PCR.

Finalment, es faran estudis a d'altres poblacions sentinella i àmbits territorials, en diverses onades de testatge. Tot això permetrà complementar les dades sobre la penetració de la Covid-19 i la seva evolució.

A més de l'Hospital Clínic i l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, en la campanya hi participaran els hospitals Josep Trueta de Girona, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Sant Pau, Hospital del Mar, Bellvitge i Germans Trias i Pujol, el Consorci Sanitari Parc Taulí, CLI-Lab Diagnostics, CatLab i Fundació Althaia.
 

Més de 17.000 proves PCR diàries

Paral·lelament, el Departament de Salut ha garantit la capacitat de fer totes les PCR que siguin necessàries per tal de preparar-se per a possibles rebrots.

L'estimació màxima de capacitats necessàries de PCR durant les fases de desconfinament era d'unes 13.000 a 15.000 proves diàries. Però actualment les capacitats totals són d'unes 17.000 proves diàries. I la xifra augmentarà molt considerablement en les properes tres i quatre setmanes.

Els tests PCR tenen com a objectiu la detecció directa de la presència del coronavirus SARS-Cov-2, la identificació i aïllament de forma precoç dels casos amb infecció aguda i també la dels seus contactes.

L'ús d'aquestes proves es planteja, sempre sota prescripció mèdica i basat en criteris clínics, en la població amb simptomatologia, tant greu com no greu. També es recomana en persones en contacte amb casos confirmats que desenvolupin simptomatologia durant la fase d'aïllament.

També es practicaran proves a persones sense símptomes que poden ser contagioses en àmbits d'elevat risc de transmissió, com per exemple residències de gent gran, centres d'internament de salut mental, centres de persones discapacitades o centres penitenciaris.

Finalment, també es farà la prova a professionals sanitaris i a professionals no sanitaris essencials, en la seva reincorporació a la feina després d'un període d'incapacitat temporal per Covid19.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut