Argimon, aquest dijous a les Franqueses del Vallès
Argimon, aquest dijous a les Franqueses del Vallès (ACN / Àlex Recolons)
Les Franqueses del Vallès

Salut alerta que "és imprescindible reduir la interacció social" per l'augment de brots

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, alerta que els brots que hi ha hagut els darrers dies a Catalunya "són brots socials"

Actualitzat

"Els brots que estem tenint són brots socials". El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha alertat aquest dijous a la tarda que els diferents brots de coronavirus que estan havent-hi les últimes setmanes "arreu del territori" fan que Catalunya es trobi en una situació "com la de fa quinze dies enrere".

Argimon ha apostat per reduir les interaccions socials com a mesura per reduir els contagis de Covid-19. En aquest sentit, ha considerat la limitació d'aquestes interaccions com el quart pilar per combatre el virus, a més del ja conegut "mans, mascareta, distància":

"Sempre parlo de la mateixa vacuna: la mascareta, la distància física, el rentat de mans. I n'hem d'afegir una altra: reduir la interacció social. Els brots que estem tenint, fonamentalment, són de retrobament: brots interfamiliars, brots socials"

 

Argimon ha demanat a la ciutadania "un esforç" per doblegar la corba:

"És molt important que com a ciutadania no ho confiem tot en els professionals de l'atenció primària i els professionals dels hospitals. Estan tensionats, també cansats. Entenc que la ciutadania també ho està, tots ho estem, però hem de fer un esforç tots plegats i doblegar aquesta corba"

 

El secretari de Salut Pública ha matisat que, tot i que el balanç general de la pandèmia actualment és d'"estabilització", la taxa de contagis està augmentant "algunes dècimes" en un moment en què la corba "ja hauria d'estar en pendent descendent":

"Hem de començar a doblegar aquesta corba, per una raó ben senzilla: tots aquests casos que anem diagnosticant cada dia, d'aquí a 15 o 20 dies, alguns d'ells començaran  a expressar malaltia. I algun d'ells, dissortadament, hauran d'acabar a una unitat de cures intensives"

 

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, durant la compareixença d'aquest dijous a la tarda
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, durant la compareixença d'aquest dijous a la tarda

 

"L'últim que hem de tancar és l'escola"

Argimon ha defensat que, en cas de rebrots de la pandèmia, l'últim que s'ha de tancar són les escoles perquè creu que, en aquest cas, el dret a l'ensenyament i la socialització dels infants preval per sobre de la reducció de la interacció social.

"L'últim que hem de tancar és l'escola. Ho tenim clar"

Els departaments de Salut i Educació van anunciar la setmana passada que s'estudiarà el tancament dels centres educatius a partir de l'aparició de dos contagis en dos grups de convivència separats.

Quan falta menys d'un mes per l'inici del curs escolar, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha reconegut aquest dijous que en alguns territoris pot ser que els alumnes hagin de portar mascareta en començar el curs.

 

Més cribratges massius

Argimon ha fet aquestes declaracions des de Les Franqueses del Vallès, on el departament de Salut iniciarà un altre cribratge intensiu de proves PCR, que s'estendrà també a Granollers i Canovelles, per detectar casos asimptomàtics de Covid-19.

Precisament, durant les darreres setmanes, les autoritats sanitàries han intensificat els cribratges massius de PCR davant l'empitjorament del risc de rebrot. En les últimes 24 hores, el risc de rebrot a Catalunya ha passat de 148,09 a 157,88.

 

L'índex de risc de coronavirus a Catalunya, per comarques
L'índex de risc de coronavirus a Catalunya, per comarques

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut