Es multipliquen els cribratges massius davant l'augment del risc de brot a tot Catalunya
Dos sanitaris durant el cribratge a Albesa (ACN/Oriol Bosch)

Es multipliquen els cribratges massius davant l'augment del risc de brot a tot Catalunya

Catalunya registra 1.274 nous contagis per coronavirus en les últimes 24 hores i Salut vol tallar les cadenes de contagi a base de proves PCR

RedaccióActualitzat

Ofensiva per evitar més mesures per contenir el coronavirus. El risc de brot creix a Catalunya, i continua molt alt. En vista de la situació, el Departament de Salut estén les proves massives per detectar positius asimptomàtics de Covid allà on hi ha repunts.

Segons l'últim balanç, Catalunya torna a sumar més d'un miler de casos nous de coronavirus. Respecte al balanç d'aquest dimecres, hi ha 1.185 nous positius confirmats amb PCR i han mort 9 persones més.

Es tracta de brots socials. Així ho ha assegurat el secretari general de Salut, Josep Maria Argimon, que ha comparegut davant del mitjans per insisitir que cal abaixar la corba de contagis i que, per fer-ho "és imprescindible reduir la interacció social".

Aquest dimecres, el president Torra ja avisava a través d'una piulada que si la situació no es revertia caldria aplicar mesures "més dràstiques".


El risc de brot, a l'alça

Pel que fa al risc de brot, la mitjana a Catalunya aquest risc és ara de 157,88, gairebé 10 punts més que aquest dimecres, i hi ha 6 regions que superen aquesta xifra.

Tot i això, el risc encara no és tan alt com en el pitjor moment de la pandèmia.

El 27 de març, a pràcticament totes les comarques hi havia un risc molt alt de contagi. Només se'n deslliuraven el Priorat i la Terra Alta.

 

Amb l'estat d'alarma, el confinament i la limitació de moviments a tot el territori, la fotografia va anar millorant fins que va començar la desescalada. Pels volts de Sant Joan, hi havia risc baix, excepte en comarques de Lleida, on l'inici de la recollida de fruita va augmentar el perill d'encomanar la malaltia.

 

A partir d'aquí, l'evolució durant tot l'estiu d'augment de la mobilitat entre territoris, començament de les vacances i cert relaxament en les mesures de protecció individual que ens han dut fins a la situació que es veuen en aquest gràfic.

 

Les xifres més recents dibuixen que la majoria de comarques amb risc alt o molt alt de contagi i només set comarques, la majoria, al Pirineu, amb risc baix.

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que estem al llindar d'una situació en la qual encara podem controlar el virus, però que si els casos continuen pujant i es perd el control dels contagis, caldrà passar a una altra estratègia.  

"Seguint el símil futbolístic, ara estem en estratègia d'atac. Si ens toca passar a la defensa, doncs ens haurem de defensar de nou."

 

S'estenen els testos massius

Tot plegat, ha fet que el Departament de Salut hagi multiplicat els cribratges massius, que es fan en els territoris on es detecta un augment important del risc de brot. L'objectiu de fer testos massius és trobar persones portadores del virus però que són asimptomàtiques i poder tallar així les cadenes de transmissió de la infecció.

 

Comencen a Balaguer, la Seu d'Urgell, Granollers, les Franqueses, Canovelles i Albesa

Aquesta tarda, comencen a Balaguer, a la Noguera, a fer proves PCR a treballadors de tres empreses: una de fruita, una d'alimentació i un escorxador. Balaguer és el municipi de Catalunya amb un risc de rebrot més elevat, de gairebé 800. De fet, la capital de la Noguera fa gairebé dos mesos que estan amb risc molt alt de contagi i no aconsegueixen rebaixar les xifres. Les proves es faran aquest dijous i divendres.

 

A Albesa, també a la Noguera, també han posat ja en marxa el cribratge massiu. L'increment de casos al municipi ha coincidit amb el punt àlgid de la campanya de la fruita a la zona. Es preveu que es facin més de cent proves PCR per detectar possibles asimptomàtics amb Covid-19.

A la Seu d'Urgell, on també està en marxa el cribratge, l'Ajuntament ha decidit suspendre tant la festa major, que s'havia de celebrar del 28 al 31 d'agost, com els actes previs i altres activitats programades per als pròxims quinze dies.

Es multipliquen els cribratges massius davant l'augment del risc de brot a tot Catalunya
Un home se sotmet a la PCR a la Seu d'Urgell (ACN/Albert Lijarcio) (ACN/Albert Lijarcio)

També a partir d'aquesta tarda es fan testos massius en alguns punts de Granollers, les Franqueses del Vallès i Canovelles.

 

L'Hospitalet i Reus, a partir de d'aquest divendres

El Departament de Salut també ha decidit fer un altre cribratge massiu a l'Hospitalet de Llobregat, per detectar asimptomàtics de Covid-19. Els testos es faran als barris de Collblanc i la Torrassa entre els residents d'entre 18 i 40 anys i que no tinguin símptomes.

El punt de recollida de mostres s'instal·larà al Centre Municipal Torre Barrina de l'Hospitalet des d'aquest divendres a les 9 del matí fins dijous de la setmana que ve a les 7 de la tarda.

I a Reus, les PCR es faran als barris de la Sardana, la Pastoreta i Monestir. En aquest cas, s'adreçaran sobretot a persones d'entre 20 i 50 anys. La recollida de mostres serà fins dilluns i està previst fer 1.000 proves cada dia.

Es multipliquen els cribratges massius davant l'augment del risc de brot a tot Catalunya
Veïns de Benifallet fan cua per fer-se la PCR en el marc del cribratge massiu que s'ha fet en aquesta població (ACN/Anna Ferràs)

Barcelona, Granollers, Ripollet, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Torregrossa, Vilafranca del Penedès i Benifallet són algunes de les poblacions on els últims dies també s'han fet testos massius.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut