Imatge d'arxiu de l'Hospital Clínic (ACN/Francisco Àvia/Hospital Clínic)

S'aconsella prioritzar la prevenció Covid en pacients amb càncer, sobretot hematològic

Quatre estudis científics, dos fets a Catalunya, demostren que els pacients amb càncer tenen més risc de complicacions greus per la Covid i que les vacunes els protegeixen menys contra variants de preocupació

Xavier DuranActualitzat

Les persones amb antecedents de càncer han de tenir prioritat en les mesures preventives contra la Covid, com les vacunes. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen de quatre estudis acabats de publicar, dos d'ells fets a Catalunya, segons els quals aquests pacients tenen més risc de complicacions greus per la Covid i les vacunes els protegeixen menys contra variants de preocupació.

Dos dels articles els han fet investigadors del grup de Real-World Epidemiology de l'Institut per a la Recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol).

El primer s'ha publicat a Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention i inclou dades de més de mig milió de pacients dels Estats Units i Catalunya. Un dels grups el formaven 366.050 persones amb antecedents de càncer i diagnosticades de Covid. Un segon grup era de 119.597 persones, també amb antecedents de càncer i hospitalitzades per Covid.

Tots dos grups es van comparar entre si i amb un tercer, format per 67.743 persones amb antecedents de càncer hospitalitzades per grip abans de la pandèmia, en 2017 i 2018.

De tots els participants es van analitzar l'edat, sexe, tipus de càncer, presència d'altres malalties i complicacions per Covid.


Més complicacions de Covid en pacients amb càncer

La principal conclusió va ser que els pacients amb càncer i Covid tenen més complicacions que els pacients amb càncer i grip. I una segona, també important, és que els càncers hematològics, com el limfoma de Hodgkin i la leucèmia, són més freqüents en persones amb Covid que en la població general.

L'estudi comenta que una de les possibles raons perquè les conseqüències de la Covid siguin més greus en pacients amb historial de càncer és que la majoria tenien més de 65 anys i diverses comorbiditats, és a dir, malalties o trastorns associats.

En els dos grups diagnosticats amb Covid, els càncers més freqüents eren de pròstata i de mama.

Els autors conclouen que els resultats ressalten la necessitat de prestar més atenció a aquests pacients durant la pandèmia:

"Aquests resultats són fonamentals per orientar futurs estudis i subratllen la importància de protegir els pacients amb càncer i garantir la continuïtat del tractament del càncer durant la pandèmia."

El segon estudi s'ha publicat a l'International Journal of Cancer. S'ha elaborat amb les dades de 4,6 milions d'adults residents a Catalunya durant la primera onada, entre l'1 de març i el 6 de maig del 2020.

De tot aquest grup, 260.667, el 5,6%, tenien un diagnòstic previ de càncer. I això estava associat a un risc superior de diagnòstic, hospitalització i mort per Covid.

L'associació era més forta en pacients amb un diagnòstic de càncer recent i en pacients amb càncers hematològics. En aquests darrers la probabilitat d'hospitalització per Covid va ser un 151% superior i la de mort després de l'hospitalització un 73%, sempre en comparació a persones sense càncer.

Tot això porta a aquesta conclusió a Talita Duarte Salles, investigadora de l'IDIAPJGol i coordinadora de l'estudi:

"Les persones amb antecedents de càncer són un grup vulnerable per la Covid i, per tant, han de ser prioritzades en estratègies preventives, com la vacunació."

 

Les vacunes i els pacients amb càncer

Els altres dos estudis s'han fet al Regne Unit. S'han publicat a Nature Cancer i en tos dos casos l'autora principal és Samra Turajlic, de l'Institut Francis Crick de Londres.

En el primer dels estudis s'han analitzat dades de 585 pacients amb càncer, amb una mitjana d'edat de 60 anys i dels quals el 60% eren homes. Se'ls havia administrat la pauta completa de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca o de la de Pfizer-BioNTech.

En aquests casos i en especial en els que tenien càncers de la sang els nivells d'anticossos contra les variants alfa, beta o delta eren baixos, i en alguns no es detectaven. Per això, els investigadors afirmen que aquestes persones poden ser essencialment vulnerables a la infecció per aquestes variants.

A l'estudi també es va observar que la infecció per SARS-CoV-2 abans de la vacuna augmentava els nivells d'anticossos en pacients amb càncer. Això suggereix, afirmen, que aquestes persones es podrien beneficiar d'una tercera dosi de reforç de la vacuna.

En el segon estudi es va avaluar la resposta a la infecció per SARS-CoV-2 en 118 persones no vacunades i amb càncer L'edat mitjana era 59 anys i el 54% eren homes.

Els resultats indiquen que si bé els pacients amb tumors desenvolupaven resposta duradora contra el coronavirus, en els que tenien càncers de la sang la resposta era pitjor.

Les cèl·lules T del sistema immunitari, que són com arxius de memòria per a possibles infeccions posteriors pel mateix coronavirus, estaven presents en fins al 76% de pacients amb tumors sòlids, però només en el 52% de pacients amb càncers de la sang.

Per això, conclouen que els pacients amb aquests càncers són més susceptibles a la reinfecció o a tenir una Covid greu.

Per als investigadors, aquests resultats tenen implicacions clares per a la gestió dels pacients amb càncer:

"Les nostres dades donen suport a la priorització de pacients amb càncer pera  dosis de reforç de les vacunes i suggereixen que la prioritat principal hauria de ser donar-la a persones amb càncers hematològics, seguits pels pacients de més edat, especialment si han estat vacunats amb AstraZeneca."

També recalquen la necessitat de mesures personals per evitar la infecció i de mantenir mesures sanitàries adequades, especialment quan la transmissió comunitària de les variants preocupants és elevada.

ARXIVAT A:
Covid-19CàncerVacunes
Anar al contingut